Izbjeglički kamp u Idomeni popunjen, sve manje hrane i osnovnih potrepština

0
4

Benelux, Makedonija – Na grčkoj teritoriji trenutno boravi blizu 25.000 izbjeglica, dok samo na granici s Makedonijom, u mjestu Idomeni, više od 9.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju. Među njima je onih koji sedmicama čekaju da nastave put prema zemljama zapadne Evrope.

U izbjeglički kamp u mjestu Idomeni svakodnevno u prosjeku stiže oko 1.000 novih izbjeglica i migranata.

Uvjeti za prijem izbjeglica su se znatno pogoršali nakon što je izbjeglički kamp u potpunosti popunjen te zbog sve manjih količina hrane i osnovnih potrepština za pristigle izbjeglice.

Iz humanitarnih ogranizacija koje pomažu izbjeglicama u kampu u Idomeni poručuju da se suočavaju s velikim problemima kako bi osigurali osnovne potrepštine za izbjeglice.

Povremeno dolazi i do protesta izbjeglica dok unutar izbjegličkog kampa čekaju u dugim redovima za hranu i medicinske usluge.

Grčka policija je angažovana na terenu kako bi situaciju u kampu držala pod kontrolom.

U blizini izbjegličkog kampa pojedine izbjeglice su postavile na hiljade manjih šatora u kojima samostalno pripremaju hranu.

Prema podacima UNHCR-a i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni noćas je boravilo više od 9.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

Na ulazu u izbjeglički kamp nalazi se prodavnica brze hrane ispred koje je formiran dug red onih koji čekaju za obrok. Premda izrevoltirani visokim cijenama, nastavljaju kupovati na tom mjestu, s obzirom na to što za hranu koju im dijele humanitarne organizacije moraju čekati satima u redu. U ovoj improviziranoj prodavnici čaj košta euro, kafa dva, dok paradajz serviran u kriški hljeba košta čak pet eura.

Jučer je grupa izbjeglica odlučila napustiti ovaj kamp, zbog nehumanih uslova kojima su bili izloženi. Kako su kazali, za dva dana koliko su u kampu boravili, samo su jednom uspjeli doći do obroka.

Nakon što su napustili taj kamp, oni su se zaputili prema jednom od tek izgrađenih kampova 25 kilometara od grčko-makedonske granice i tu će se zadržati sve dok se granica ne otvori.(klix.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime