Izbjeglice u Idomeni: Težak put u Evropu

6
1

Benelux – Izbjeglice iz prepunog kampa Idomeni sve teže prelaze granicu, a za tri dana put nastavilo jedva hiljadu ljudi.

Na grčko-makedonskoj granici, u kampu Idomeni nalazi se više od 11 hiljada izbjeglica. Nove neprestano pristižu u Grčku.

U Atinu je tokom jutra, brodovima sa otoka Kos i Lezbos stiglo blizu 1.500 ljudi. Kamp u Solunu je pun, a izbjeglice žele dalje, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Još jedan autobus iz Atine je stigao u kamp u Solunu, a za njim i stanovnici Soluna koji pomažu izbjeglicama, posebno djeci.

“Mi smo iz Udruženja majke Soluna. Donosimo igračke za djecu, mlijeko u prahu. Nije dobra situacija, uplašena sam za ovu djecu. Malo je ljudi koji se o njima brinu”, kaže Oksana, stanovnica Soluna.

Prebacivanje iz Soluna

Izbjeglice ne ostaju dugo u Solunu, iako je kamp neuporedivo bolji od onog u Idomeniju.

Crveni križ ih pokušava zaustaviti, ali kako kažu, izbjeglice se plaše da će na granici izgubiti red za ulazak u Makedoniju.

“Ne možemo da ih zaustavimo, niti da ih prisilimo da ostanu ovdje. Ko odluči da ide u Idomeni, više ne može organizirano autobusima. Zato izbjeglice uzimaju taksi ili idu pješice na granicu”, kaže Dina Gudi, aktivistica Crvenog križa Grčke.

A grupa izbjeglica pregovara sa taksistom. Vozač kaže da će do Idomenija voziti za 80 eura, za isto toliko kilometara.

“Kamp u Solunu je otvoren pre dve nedelje. U njega u proseku dnevno ulazi oko 500 izbeglica. Ovaj kamp je poluotovorenog tipa”, izvještava Đorđe Kostić, reporter Al Jazeere.

Problem EU-a

Na večeri u kampu Idomeni prednost imaju najmanji. Za njihove obroke pred spavanje nema ograničenja.

Viki, volonterka Praksisa, kaže da u Idomeniju osim policije nema drugih zvaničnika Grčke.

“Ovo je problem Evropske unije, ne samo Grčke. Moraju se organizirati i što prije dogovoriti šta će sa svim ovim ljudima”, kaže Viki.

Poslije večere, grupa Iračana se grije. I to su tokom života, zbog ratova, činili mnogo puta. Džasim je među njima. U Bagdadu je bio vozač krana. On kaže da mu je dosta vatre u 21 vijeku.

“Osam godina smo ratovali sa Iranom, 11 godina sa Amerikancima, sada je tamo ISIL, gdje da idemo? Svi sada idemo u Evropu po našu slobodu”, kaže on.

Taj put do slobode je dug i neizvjestan. Idomeni je samo jedna stanica na tom putu. I izbjeglice je sve teže prolaze. Iz ovog kampa je za tri dana put nastavilo jedva hiljadu ljudi.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Za ove ljude Evropa predstavlja sigurno utočište i pojam slobode.
  Evropa je pred musafirima koji joj hrle postala dezorijentisana, nesložna i nespremna da ih sve apsorbuje i pruži gostoprimstvo do uspostave mira na Bliskom istoku. Pa iako inferiorna u odnosu na svog prekoatlantskog saveznika, smatram da Evropa treba da bude glasnija i jasnija u svojim inicijativama i zahtevima za okončanje sukoba na Levantu pred međunarodnom zajednicom.

  0

  0
   • Ne znam da li si ga ucvilio ali mislim da je on tebe ucvilio istinom.Lako je stvarati mrznju iz naseg grada ljudima u visenacionalnim sredinama a tesko je biti normalan pa pomoci nekome ugrozenom,na primer nekoj porodici iz Sirije.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime