Izabrani zastupnici za Dom naroda F BiH iz SBK

0
0

54885549-dd30-4dc0-b704-7e64b0765237-skupstina-sbk-718x446Srednja Bosna – Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona izvršen je izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nakon obavljenog tajnog glasanja i prebrojavanja izabrana su tri delegata iz reda hrvatskog i po jedan delegat iz reda bošnjačkog i srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Iz reda hrvatskog naroda izabranu su Lidija Bradara, Mirko Batinić  i Dražen Matišić (svi HDZ BiH), iz reda bošnjačkog Refik Poparić (SDA), a iz reda srpskog naroda Nikola Simić (SDP).

Predstvanici koalicije HDZ BiH, SDA i DF nakon glasanja su potvrdili da je Srednjobosanski kanton nakon ovog glasanja bliži formitranju izvršne vlasti.

– Danas se pokazalo koalicija funkcionira za razkliku od prošli put i ubjeđen sam da bi u narednom periodu imati manje problema. Optimista sam, a prema dogovoru mjesto delegata u Domu naroda pripada SDA, a mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBK pripada DF-u – kazao je Asim Mekić, predsjednik KO SDA.

I predsjednica ŽO HDZ BiH „Središnja Bosna“, Lidija Bradara je optimista nakon izbora delegata u Dom naroda.

– Mi smo još uvijek u fazi pregovora oko uspostave vlasti. Nismo postavili nikakve uslove, osim što stranke okupljene oko HNS-a ovaj pute žele mjesto predsjednika Vlade u SBK – izjavila je novinarima Lidija Bradara.

Zastupnici DF-a ovaj put su glasali za kandidata SDA za Dom naroda Parlamenta F BiH.

– DF je ispunio ono što je rečeno iz Centrale. Glasali smo za svoju listu. Vidjeli ste rezultate, izabran je kolega iz SDA – rekao je novinarima Edin Mašić, zastupnik DF-a.

Na prijedlog zastupnice Lidije Bradare Skupština je dala ovlaštenje predsjedavajućem Josipu Kvasini da saziva sjednice do izbora zamjenika predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog i srpskog naroda. Nakon ovoga zastupnik Nikola Simić iz SDP-a pokušao je pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali Skupština to nije prihvatila uz objašnjenje da je to ranije trebao učiniti.

 

(bih-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime