IZ u BiH podijelila više od 150 tona mesa u humanitarne svrhe

0
4

543fac83-1dd8-49cd-b675-03d9b0765237-rijaset-iz-u-bih-718x446-718x446BiH – Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u okviru ovogodišnje akcije „Kurbani“ podijelila je više od 150 tona kurbanskog mesa u humanitarne svrhe. Kurbansko meso je podijeljeno prvenstveno siromašnim i socijalno ugroženim osobama, potom zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa posebnim potrebama, te javnim kuhinjama, socijalnim ustanovama, bolnicama i studentskim domovima.

Ovogodišnju akciju klanja kurbana posebno karakterizira činjenica da su od povratnika u manjem bh. entitetu kupljeno 2.142 kurbana, a meso je također podijeljeno povratnicima, tako da je ostvarena dvostruka korist za povratnike, kojima je podijeljeno više od 45 tona kurbanskog mesa. U povratničkim područjima kurbani su kupljeni i podijeljeni na područjima medžlisa i općina Zvornik 470, Srebrenica 389, Bratunac 255, Foča 155, Višegrad 121, Žepa 100, Rogatica 100, Vlasenica 97, Gacko 30, Kalinovik 30 i Prnjavor 398, kao i na području medžlisa Banjalučkog muftijstva i povratnicima u Doboju, a određeni dio je usmjeren i za nastradale u poplavama i klizištima. Inače, u ovogodišnjoj akciji „Kurbani“ na osnovu uplata iz Bosne i Hercegovine i dijaspore za potrebe medresa i u humanitarne svrhe žrtvovano je 14.107 kurbana i dobiveno oko 395 tona kurbanskog mesa.

Svaka od šest medresa u BiH je primala uplate za potrebe učeničkih domova, a medrese su, nakon podmirivanja potreba za đačke domove, također određeni dio kurbanskog mesa podijelile u humanitarne svrhe. U akciji koju je vodila Komisija Rijaseta Islamske zajednice isključivo za uplate iz bošnjačke dijaspore, uplaćeno je i žrtvovano 4.789 kurbana, što je za 1.356 kurbana više nego u prethodnoj godini, a najveći broj uplata je stigao putem ICNAB-a, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike 1.665 kurbana, Dijanet Vakuf iz Turske je uplatio 427 kurbana.  Posebna pažnja u akciji „Kurbani“ se posvećuje šerijatskom nadzoru i zdravstvenoj ispravnosti kurbana, stoga je na svakom mjestu klanja šerijatski nadzor i otpremu mesa vršio određeni imam, a svi kurbani su morali biti veterinarski pregledani sa odgovarajućim potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti i veterinarskom nadzoru.

Islamska zajednica u BiH, nastavljajući višedecenijsku praksu organizacije klanja kurbana za potrebe medresa, islamskih fakulteta i u humanitarne svrhe, nastojat će u narednim godinama akciju ”Kurbani” dodatno unaprijediti kako bi se postigli značajniji efekti podrške razvoju stočarstva u povratničkim područjima i održivom povratku, navodi MINA.

(bh-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime