Iz štampe izašao ilmihal Mešihata IZBNJ

0
13

ilmihal

Njemačka – IZBNJ ima zadovoljstvo da vam predstavi najnoviji Ilmihal kojeg je sačinila komisija za mektebsku nastavu pri Mešihatu. Nakon dužeg vremena pripremenja materijala, usaglašavanja, odabira lekcija, respoređivanja nastavnih jedinica, lektorisanja, tehničkog preloma teksta, unošenja ilustracija naš Ilmihal je ugledao svjetlost dana. Priređivači ovog Ilmihala su Hamid ef. Pintol, Ruvejd ef. Jahić, Fahrudin ef. Džinić i tehnički urednik Bilal ef. Hodžić. Izdavanje ovog Ilmihala je uslijedilo uz saglasnost od strane vjersko prosvjetne službe Rijaseta u BiH a izdavač je bio El-Kalem.

Trenutno na terenu imamo veliki broj Ilmihala kojima se muallimi koriste na mektebskoj nastavi i svaki od njih ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Ideja da se sačini Ilmihal koji bi odgovarao potrebama učenika i muallima u dijaspori nije nova. Prvi takav projekat je bio izdavanje Ilmihala također od strane grupe imama (izdavač Ramiz ef. Memiš) koji je u nekim džematima zaživio i bio dobro prihvaćen, dok u drugima to nije. Nakon toga je uslijedilo izdavanje još jednog Ilmihala od strane Mustafe ef. Klance koji je također bio pokušaj da se vjeronaučni materijal približi učenicima i olakša njegovo usvajanje, ali je kao i prethodni Ilmihal imao sličnu sudbinu. Razlozi zbog čega navedeni Ilmihali nisu prihvaćeni u svim džematima ima više. Jedan od njih je privrženost starim oprobanim udžbenicima kao što su Ilmihal od dr. Bilala Hasanovića ili Ta’limul-islamu od Redžepa Muminhodžića koji su za neke neprevaziđeni. Drugi razlog je nedostatak zvaničnog plana i programa rada putem kojeg bi se odredili oficijelni udžbenici. Treći razlog je njihova nedostupnost, i nedovoljna distribucija do džemata itd.

Pored toga u našim džematima imamo i druge vjeronaučne udžbenike po kojima se radi tako da nemamo ujednačen nivo znanja koji se traži od učenika. Imajući sve ovo u vidu, a i zbog insistiranja velikog broja imama komisija za mektebsku nastavu je odlučila da shodno svom iskustvu sačini vjeronaučni udžbenik koji će u potpunosti biti primjenjljiv i koji odgovara potrebama naših učenika ovdje u dijaspori. Ilmihal je koncipiran za prvi stupanj vjerske pouke i obuhvata elementarno znanje koje bi svaki učenik trebao da usvoji. Ilmihal obuhvata u prvom dijelu praktične propise kao što su čistoća, jelo i piće, spavanje, odlazak na toalet, kao i osnovne dove i sura. U drugom dijelu se govori o islamski šartima sa posebnim naglaskom na obavljanju namaza kao i onim što se za njega veže. I u trećem dijelu se detaljno govori o imanskim šartima. Ovakav način i pristup je baziran na našem dugogodišnjem iskustvu i nadamo se da će biti prihvaćen i kod ostalih imama. Upravo zbog ovog razloga je obrađen samo prvi stupanj i ako dobijemo pozitivne rezonance sa terena pristupiće se i obradi drugog i trećeg stupnja čime bismo zaokružili sve nastavne jedinice. Ilmihal kojeg predstavljamo je trenutno odštampan samo na bosanskom jeziku. Polemika oko jezika kojim će se prenositi vjersko znanje i učiti o vjeri je svugdje aktuelna. Kako god imamo onih koji tvrdokorno žele da mekteb ostane na bosanskom jeziku ima i onih koji teže ka onome što je učenicima razumljivije a to je njemački jezik. Ako se pokaže potreba biće urađen i prijevod na njemački jezik.

IZBNJ ima namjeru da distribuira ovaj vjeronaučni udžbenik u sve naše džemate i da ga učini oficijelnim udžbenikom koji će biti mjerilo znanja, ali isto tako i materijal koji će se koristiti za pripreme za mektebska takmičenja. Bitno je napomenuti da ovaj udžbenik ne sprečava muallime da koriste i druge udžbenike i nastavna sredstva i da budu kreativni.

Zamolili bi imame da prihvate ovaj udžbenik i da ga pokušaju implementirati u svojim mektebima te da nam prenesu svoje dojmove bili da su pozitivni ili negativni. Cilj nam je da zajednički koncipiramo udžbenik kojim ćemo moći da se koristimo i koji će ispunjavati naše potrebe. Svjesni smo da nijedan udžbenik nije savršen i da neće svima ispuniti očekivanja, ali se nadamo da će nam pomoći da se bolje snađemo u ovom šarenilu mektebskih udžbenika.

Uz ovaj Ilmihal Mešihat IZBNJ je odštampao i sveske za mektebsku nastavu koje su se pokazale kao izuzetno korisno pomagalo. Također, tu su i dnevnici koji služ za evidenciju prisutnosti, bilježenje učenikovog napretka i bez kojih je nezamislivo voditi mektebsku nastavu.

Koristimo se ovom prilikom da vas obavijestimo da je Mešihat IZBNJ odštampao i matične knjige, tj. knjige rođenih, umrlih i vjenčanih, kao i vjenčane listove koje možete poručiti iz sjedišta Mešihata u Wiesbadenu.

Komisija za mektebsku nastavu IZBNJ

Ostala nova izdanja

01

02

03

04

05

06Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime