Iz sadržaja novog broja Preporoda

0
12

15 08 2016 01 preporod novi broj

BiH – Nakon ljetnog dvobroja, 15. augusta je izašao novi broj Prpeoroda. Iz sadržaja novog broja izdvajamo:

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odgovorio je na Preporodovo pitanje da li smatra da je potrebno na državnom ili nivou nacionalnih institucija formiranje posebnog odbora ili tijela koje bi imalo zaduženje da osmišljava i organizira adekvatne programske sadržaje i forme obilježavanja godišnjica stradanja Bošnjaka?

U dužem odgovoru Izetbegović je, pored ostalog, kazao: „Dalja sistematizacija podrške kroz institucije vremenom postaje sve neophodnija. Ona neće niti smije izostati, i tražit ćemo način da je formaliziramo i konkretiziramo. S obzirom da je riječ o pitanju od najvišeg državnog značaja, potrebno je tražiti soluciju na nivou države, kroz formiranje tijela ili institucije pri Vijeću ministara kao vrhovnom organu izvršne vlasti.“

Mustafa Akyol, ugledni turski novinar, kolumnista Hurriyeta, New York Timesa i Al-Monitora dao je opširan intervju Preporodu u kojem je govorio o pokušaju vojnog udara u Turskoj, o zapadnim medijima i odnosu muslimanskih zemalja prema ovom događaju, o Erdoganu i njegovoj vlasti, o Gulenu i njegovom pokretu u Turskoj, ali i BiH.

Dr. Halil Mehtić dao je preporuke onima koji se spremaju za odlazak na hadž na koji način trebaju razumijevati hadžske obrede.

Saradnik Preporoda zabilježio je očekivanja bošnjačkih političkih predstavnika u Stocu, Čapljini i Istočoj Hercegovini od predstojećih lokalnih izbora, te pozitivne i ohrabrujuće političke tendencije među Bošnjacima u ovim područjima.

Preporod donosi izvještaje sa otvaranja džamija, postavljanja kamena temeljaca za nove džamije, dovišta i drugih manifestacija koje su se odijale na području Islamske zajednice.

Preporod je dostupan na prodajnim mjestima štampe širom Bosne i Heregovine.

islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime