Iz Bosne i Hercegovine na hadž ove godine ide 1.800 hodočasnika

0
10
Iz Bosne i Hercegovine na hadž ove godine ide 1.800 hodočasnika

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH je izvršio sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda u 2017. godini.

Prijave do popune mjesta mogle su se izvršiti najkasnije do 27. maja, a ovogodišnji protokol nije predvidio suorganizaciju hadža s turističkim agencijama.

Interesovanje za hadž je bilo veliko, a direktor Ureda za hadž i umru muderis Nezim ef. Halilović je za Fenu kazao da je u roku od tri dana popunjeno 1.260 mjesta, nakon čega je Ured muftijstvima, u skladu s njihovim zahtjevima, odobrio novih 180 mjesta koja su ponovo popunjena u roku od tri dana.

“S obzirom na to da je interesovanje za hadž bilo neočekivano veliko odobreno je još 180 novih mjesta, koja su također popunjena u roku od pet dana. Tako je broj prijava i uplata za hadž dostigao broj od 1.620 hadžija. Ali i nakon toga se Uredu za hadž i umru obraćaju hadžije. Tako da ove godine imamo 1.800 hadžija”, kazao je Halilović.

Od avioprijevoznika je zatraženo da osigura deset aviona što je i učinjeno, tako da će hodočasnici po grupama putovati u deset aviona.

U Medini i Mekki osiguran je smještaj i hrana u hotelima za sve hadžije.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime