Ivaniću, zašto negiraš genocid?

0
0

mustafa-ceric-intervjuu

Članovi Predsjedništva države Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović su konačno potpisali dokument, zajedničku izjavu političkih lidera o europskoj opredjeljenosti i provođenju reformi, čiji je cilj otklanjanje blokada (a zar ih je bilo?) na europskom putu i provođenju reformskih procesa (a zar ih nije dosada bilo?). Tim povodom, predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je rekao da se radi o nedvosmislenoj Izjavi koja poštuje Dejton i Ustav Bosne i Hercegovine.

Nema razloga da predsjedavajućem Ivaniću ne vjerujemo, ali imamo razlog da ga javno pitamo: Zašto, gospodine Ivaniću, kršite Dejton i Ustav Bosne i Hercegovine na kojeg se tako revnosno pozivate? Zašto ne poštujete presude Haškog tribunala na koje vas obavezuje taj Dejtom i taj Ustav Bosne i Hercegovine u kojeg se kunete? Zašto negirate genocid? Nije valjda da mislite da su Haške tužitelje i sudije Bošnjaci izlobirali? Da su ih podmitili? Nisu, poštovani predsjedavajući naše nam zajedničke države Bosne i Hercegovine. Nisu Bošnjaci nikoga ni izlobirali ni podmitili. Bošnjaci sve plaćaju svojom krvlju, svojim suzama i svojim znojem. Bošnjaci nemaju ni naftu, ni dolare, ni Kraljicu. Oni imaju samo sebe, svoju vjeru u Boga i svoju jedinu zemlju i državu, Bosnu! Oni imaju svoj čist obraz i zato se ne stide da vas, gospodine Ivaniću, gledaju u uči i pitaju dokle ćete negirati genocid, dokle ćete negirati istinu i pravdu o srpskom zlodjelu?

Naravno, i ja sam bio jedan od onih koji je vjerovao da ste vi, gospodine Ivanuću, drugačiji od Dodika, bar kad je riječ o priznanju srebreničkog genocida. Vjerovao sam u vašu spremnost za pokajanje. Vjerovao sam da ćete vi zatražiti oprost od preživjelih genocida. Vjerovao sam da vi vjerujete u pomirenje, koje je moguće jedino na principu istine i pravde. Ali, razočarao sam se u vas, gospodine Ivaniću, nakon ove vaše izjave: – Haški tribunal je jednostran i bavi se isključivo zločinima u kojima su optuženi Srbi. Niste ponudili ni jedan dokaz za ovu vašu tvrdnju, ali jeste omalovažili konačnu potvrdu Haškog tribunala o srebreničkom genocidu i time usporili proces pomirenja.

Nadalje, vi znate, gospodine Ivaniću, da to što ste kazali nije istina, ali i mi znamo da vi to govoriti da biste bili veći Srbin od Dodika. Eh, vidite, to vaše dokazivanje i pokazivanje ko je veći Srbin u Srba na račun države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka više ne prolazi. Sve je jasno. Jedna je srpska (antibosanska) državna politika sa različitim igračima. To bi i bošnjački političari, konačno, trebali shvatiti pa ne dozvoliti da ih se obmanjuje jednog po jednog na štetu našeg naroda i naše države. Nažalost, bošnjačke sujete su još uvijek jače od osjećaja odgovornosti za narod i državu. Od ove bolesti se Bošnjaci moraju liječiti što prije. Prije nego što bude kasno.

mladen_ivanic

Postscriptum:

Pošto su se u zajedničkoj izjavi političkih lidera o europskoj opredjeljenosti i provođenju reformi obavezali na poštivanje Dejtona i Ustava države Bosne i Hercegovine, pozivam Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine da prije nego što se donese zakon o oduzmanju državljanstva povratnicima sa sirijskih i iračkih ratišta, da se donese zakon o vraćanju prava na privatno vlasništvo Nani Fati Orlović iz Konjević Polja, kod Bratunca, koja predugo trpi nepodnošljiv duševni bol zbog nepravde. Ona nije povratnik sa sirijskog i iračkog ratišta. Također, prije zakona o oduzimanju bosanskog državljanstva, neka se konačno donese rješenje o osumnjičenim zatvorenicima za nacionalnu sigurnost, koji već dugo čekaju, kao i njihove familije, da im se kaže zašto su krivi.

Autor: Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

 (Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime