“Ivaniću pokaži dokument o osporavanju legaliteta Softiću”

5
27

13Sarajevo – Podnošenjem zahtjeva za reviziju presude 2007. godine, koju je Međunarodni sud pravde u Haagu donio po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, nije prekršen Ustav BiH, složili su se historičar Husnija Kamberović i novinarka Dženana Karup Druško tokom gostovanja u emisiji Tačka na 7.

Karup Druško je kazala da na neki način shvata žestoku reakciju političara iz RS.

“Mislim da je za političare iz RS bio strašan šok kada su čuli da se pokreće revizija. Razumijem ih jer smo mi 20 godina slušali njihovu retoriku da je rat u BiH bio građanski, da su se zločini podjednako činili na svim stranama. Pokušavali su relativizirati odgovornost. Razumijem njihovu zabrinutost. Međutim, bilo mi je posebno zanimljivo pratiti reakcije iz bošnjačkog korpusa. Ispalo je da ako podržavate reviziju da ste Bakirov čovjek. Revizija se ne tiče Izetbegovića. Ona se tiče prije svega svih Bošnjaka, onda ostalih narod u BiH, a Boga mi i Srbije”, istakla je gošća N1.

Kamberović je objasnio da je tužba pokrenuta 1993. godine, u vrijeme rata. “BiH pokreće tužbu da je Srbija uključena u agresiju. Prvobitna tužba je imala više tačaka nego što je Sud kasnije, 1996. prihvatio i raspravljao. Ljudi ne razumiju da se kroz ovu reviziju ne obilježava ukupan karakter rata 1992-95. Mislim da se presuda odnosi na zločine genocida u Srebrenici, a ne na cjelokupan rat i sam karakter rata”, dodao je historičar.

Podnošenjem revizije za predmet koji već postoji i koji traje nije nikako prekršen Ustav BiH, objasnila je Karup Druško. Ona je također rekla da se treba što više ponavljati kako je presuda iz 2007. vrlo decidno kazala da su vojska i policija RS-a odgovorne za genocid i da su bili pod kontrolom tadašnje Jugoslavije, da je postojao uticaj, te da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida.

KARUP DRUŠKO KAMBEROVIĆIzvor: N1

“Ivanić nama nameće priču da mora sada Predsjedništvo BiH donijet odluku o revizij iz prostog razloga što RS-u ne odgovora odluka o reviziju. Imate činjenicu da su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma sve tri strane imale pravo da ospore sve međunarodne akte i dogovore koje je uradila neka od tih strana. RS nikada nije osporila tužbu iz 1993. Također, da li je Ivanić ikome pokazao dokument na osnovu kojeg je osporen legalitet agentu Sakibu Softiću. Izvinite gospodine Ivaniću, Vi ste prvi uveli praksu kršenja Ustava u Predsjedništvu BiH”, podsjetila je Karup Druško i dodala da Ivanić hoće da ospori ono što je njegov prethodnik (srpski član Predsjedništva BiH Živko Radišić) ranije uradio.

Kamberović je kazao da su političari iz RS-a imali 10 godina da ospore legalitet agentu Softiću i da je sad, kako je kazao, besmisleno to raditi.

Na kraju gostovanja u emisiji Tačka na 7 historičar je još jednom podsjetio da Ustav BiH nije prekršen i da je Softić nastavio da radi svoj posao kao priznati agent jer Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo drugačiju odluku.

/n1/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. ZETBEGOVIC OPTUZEN KAO GLKAVNI IZVRSIOC GENOCIDA NAD SRPSKIM PISMOM PISMIMA IVANIC KAO ZRTVA GENOCIDA I VLASNIK PISMA NAD KOJIM JE IZRSEN GENOCID MONSTRUOZNI ZLOCIN ETNICKO CISCENJE SILOVANJE PODIZE TUZBU I POZIVA NATO SRBIJU RUSIJU DA ZASTITE SRPSKA PISMA OD GENOCIDA MASAKRA SILOVANJA ETNICKOG CISCENJA ISTREBLJENJA IVANIC KAO GLAVNI PREZIVELI SVEDOK ZRTVA TOG GENOCIDA PODIZE TUZBU PROTIV BOSNE I IZETBEGOVICA I ZAHTEVA ODCEPLJENJE NEZAVISNOST ZASTITU SRPSKIH PISAMA I POZIVA MEDJUNAROPDNI SUD DA NEBUDE PRISTRASAN I KAO UVEK STITI SAMO MUSLIMANE VEC OVAJ PUT ZASTITI I SRBE TO JEST SRPSKA PISMA

  RAT U BOSNI BUKTI BOSNJACI VRSE ETNICKO CISCENJE NAD SRPSKIM PISMIMA MASOVNA SILOVANJA PISAMA MASAKRIRANJA NASILNA OTVARANJA PISMA MONSTRUOZNI ZLOCINI NAD SRPSKIM PISMIMA SE NASTAVLJA IVANIC POZIVA NATO DA ZASTITI SRPSKA PISMA OD GENOCIDA I ZAHTEVA OD BRATSKE RUSIJE SRBIJE DA SE BOSNA OPTUZI ZA GENOCID NAD SRPSKIM PISMIMA

  IVAN TUZI BOSNU I BAKIRA ZA GENICID NAD NJEGOVIM PISMOM IVANIC POZIVA NATO TRUPE DA ZASTITE SRPSKA PISMA OD OTVARANJA SILOVANJA MASAKRIRANJA IVANIC POZIVA SRBIJU SRBE I BRATSKU RUSIJU DA SE UDRUZE I TUZE BOSNU ZA GENOCID NAD SRPSKIM PISMIMA ON KAO GLAVNA ZRTVA GENOCIDA CIJE JE PISMO BILA PRVA ZRTVA TOG MONSTRUOZNOG ZLOCINA U KOJEM SU BOSNJACI IZVRSILI ZLOCIN ETNICKO CISCENJE GENOCID MASAKAR SILOVANJE TOG PISMA I NASTAVILI SA ZLOCINOM NAD SRPSKIM PISMIMA IVANIC TVRDI DA SRPSKIM PISMIMA PRETI NESTANAK I ZOVE SVET DA INTERVENISE ZASTITI SRPSKA PISMA I ZAUSTAVE GENOCID NAD PSIMIMA

  0

  1
 2. U julu 1991. godine hrvatska policija uspostavlja svoj punkt na Šarčevom Križu, u srpskoj sredini, u uslovima međunacionalne napetosti. Dana 4. avgusta lokalni Srbi napadaju ovaj punkt, ubijaju 3 i ranjavaju jednog policajca. Ovim su odnosi između Srba i Hrvata dovedeni do usijanja i na Kordunu. Nekoliko dana kasnije grupa naoružanih hrvatskih civila u selu Pavlovac zaustavlja autobus “Saobraćaja Slunj” koji je išao na liniji Slunj – Zagreb, ulazi u njega i legitimiše putnike. Izdvajaju dvojicu mladića srpske nacionalnosti iz sela Šlivnjak, od kojih je jedan bio psihički bolesnik, i izvode ih napolje, nakon čega puštaju autobus dalje. Iz nekog razloga, jednog su mladića pustili, a onog drugog (psihički bolesnog) odveli su u pravcu obližnje šume i nikad se ništa više o njemu nije saznalo. Poslije ovog incidenta Srbi slunjske opštine gotovo više i ne odlaze u Slunj, u koji dolaze jake snage hrvatske policije. Srbi iz Karlovca polako napuštaju grad u uslovima opšte nesigurnosti. Krajem avgusta dolazi do mjestimičnog puškaranja između srpskih i hrvatskih sela. Početkom septembra izgorio je senik jednog Hrvata u selu Srpski Blagaj. Kordun je polako ali sigurno tonuo u rat.

  1

  0
 3. PISMO MILORADU DODIKU I MLADENU IVANICU,
  Milorad Dodik i Mladen Ivanic treba pod hitno da se procesuiraju pred Ustavni sud Bih jer vi dvoica ste glavni remetilacki faktor u Bih i vi mnogo i lazete i sve smutnje koje se desavaju u samoj BiH to sve potice od vas i Republike krmske,i te Genocidne tvorevine a evo i zasto da vam objasnim:

  Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine donio presudu da je Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici u julu 1995.godine.

  Vas dvojica ste u više navrata u zadnjih 10 godina javno tvrdili da u Srebrenici nije počinjen genocid, za šta ste, a naročito g. Dodik, potrošili pozamašne sume novca da se izvrše različita istraživanja i dokumentovanja, da publikujete knjige, pamflete, spotove i emisije, organizujete različite konferencije na tu temu, gdje ste autoritativno tvrdili da u Srebrenici nije počinjen genocid.

  Veliki procenat Srba je povjerovao u vaše tvrdnje.

  Pošto u nedjelju, 26. februara 2017.godine, ističe rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude iz 2007.godine, tj. mogućnost ulaganja žalbe na ovu presudu, vrlo je važno čuti Vaš odgovor na sljedeća pitanja:

  1. Da li ste dokaze da u Srebrenici nije počinjen genocid sistematizovali i pripremili?

  2. Da li ste Srbiji dostavili te dokaze i zamolili Srbiju da pokrene reviziju presude iz 2007.godine, kako bi bili prezentovani Vaši dokazi da se u Srebrenici nije desio genocid?

  Pretpostavljam da ovo niste uradili, pa je vrlo važno čuti Vaše mišljenje o sljedećem:

  Da li ste kao srpski član Predsjedništva BiH i kao najsrpskiji mogući predsjednik Republike Srpske, odlukom da se ne žalite na ‘prvostepenu’ presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007.godine, potvrdili da se slažete sa prvostepenom presudom i kvalifikacijom da je u Srebrenici počinjen genocid?

  I obični građani znaju, kad se tužiš oko nečega i ne uložiš žalbu na prvostepenu presudu da to znači da se slažeš sa presudom.

  Mislim da je vrlo važno da građani Republike Srpske budu obaviješteni i informisani, da su g. Mladen Ivanić i g. Milorad Dodik propuštanjem prilike da iniciraju reviziju presude iz 2007.godine kako bi predočili dokaze o kojima su pričali 10 godina, sa najvećeg političkog nivoa koji reprezentuje srpsku politiku u BiH, na ovaj način priznali da se u Srebrenici desio genocid.

  Očekujem da u narednim danima o ovome obavijeste narod!”, i da narodu jasno kazete da je Republika srpska Genocidna Tvorevina i da se je Genocid izvrsio sa strane vojske srpske nad Bosnjacima i da to narod jednom za sva vremena prizna i da zna Istinu,a vi jos osporavate sa svim silama Bosnjacima da ne pokrecu Tuzbu (reviziju) protiv Srbije.a svaki i cijo svijet zna da je Srbija bila glavni agresor,i Slobodan Milosevic je dirigovao i sa Crnom gorom, i sa republikom Srpskom i svim srbima u Hrvatskoj to vam znaju i Ptice na grani,i za ucinjene zlocine i genocide i etnicka ciscenja kao i silovanja i za sve ostalo neko mora odgovarati i izvesti se pred lice pravde…

  2

  0
 4. Pokazao je on kome treba.Zato je i stiglo pismo iz Haga clanovima predsednistva o kojih se trazi da se predsednistvo izjasni o tome.Pukli ste Bosnjaci,davite se u svom ludilu i mrznji.

  1

  6

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime