Ivanić: Rezolucija o Srebrenici u UN-u neprihvatljiva za srpski narod

0
13

mladen-ivanic-foto-reuters-1413155258-580626Sarajevo  ̶  Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Banjaluci da umjesto da se u Srebreici svi poklone žrtvama, što bi trebalo da bude osnovni cilj, “srebrenički događaj je postao i postaje, zahvaljući svim silnim deklaracijama, prvorazredni politički događaj koji ponovo dijeli Bosnu i Hercegovinu”.

“Prije tri mjeseca sam upozorio sve predstavnike međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini da o tome vode računa i na njima je najveća odgovornost u kom će pravcu taj događaj da ide. Rezolucija u Ujedinjenim nacijama je neprihvatljiva za srpski narod. Sada se Srebrenicom bave ljudi koji na taj način grade svoju političku karijeru, a uopšte ih nije briga za te ljude. Sve ovo što se događa dramatično vraća unazad i svi oni koji o Srebrenici na taj način govore biće odgovorni za loš politički ambijent koji se nakon toga bude desio”, rekao je Ivanić, napominjući da se trudio da dođe do izbalansirane rezolucije, “ako je već mora biti”.

“A nije morala biti, uopšte nam nisu trebali politički dokumenti nijedne vrste, trebalo nam je poštovanje prema žrtvama. I svi oni koji su ovo napravili rade protiv interesa BiH, pozivaju se na nju, a rade protiv”, rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, kompletna situacija vraća BiH unazad.

“Zaista, mislim da nekoliko nedelja pred nama odlučuju sudbinu BiH. Da li će otići u pravcu koji joj se pružio, otvaranja evropske perspektive i finasijske podrške ili će se vratiti unazad. Bitno je da se postigne dogovor o reformskim promjenama, da u narednim danima dođe evropski komesar Johanes Han, da se desi planirana posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel. Bitno je da odnosi sa Srbijom budu pozitivni, i da se zadrže u dobrom ambijentu jer je sve to dio pozitivne prespektive BiH”, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je pokazala širinu i kod posjete pape, Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turske, i čitavog niza stvari i zbog toga očekuje da i druga strana, FBiH, pokaže širinu kad su u pitanju interesi i dobra saradnja sa Srbijom.

“Želim da upozorim još jednom predstavnike međunaronde zajednice da dobro razmisle da li je potrebno međusobno takmičenje rezolucijama na temu Srebrenice ili je bolje da se vratimo onome što je Srebrenica trebala da bude, poštovanje žrtvama tog događaja”, rekao je Ivanić i dodao da ako ima razuma prestaće takmičenje, a ako nema “vratićemo se jako puno godina unazad”.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime