Ivanić: Reći ću Nikoliću da se ne petlja u naše stvari!

0
7

IVANIĆ ZA

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, u intervjuu za “Dnevni avaz“ kaže da će evropski put biti glavni prioritet kolektivnog šefa države u ovoj godini. Kaže i da se nije čuo s Tomislavom Nikolićem, srbijanskim predsjednikom, koji je pružio otvorenu podršku Miloradu Dodiku, ali da će mu reći, kada se čuju, da Dodik nije RS. Ivanić, između ostalog, kaže da ne podržava odgađanje lokalnih ovogodišnjih izbora te smatra da treba uvesti izborni prag od pet posto za stranke.

Promjena imidža

Hoće li BiH do kraja januara predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i koje prioritete u radu Predsjedništva izdvajate u ovoj godini? 

– Prioritet je nastavak evropskog puta. Mi moramo do kraja ovog mjeseca podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, a uvjeren sam da ćemo u ovoj godini imati status kandidata. Do kraja godine moramo vrlo ozbiljno raditi na promjeni imidža, jer investitori neće doći dok je imidž ovakav kakav je do sada bio.

Jeste li se čuli s Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije, nakon što je iznio informacije o “planu rušenja Dodika i vlasti u RS“, optužujući za to i opoziciju? 

– Nisam se čuo s Nikolićem. Moja poruka, kada se čujem s njim, će biti: “Ne uplićite se u naše unutrašnje prilike, to je naša stvar, mi se nećemo uplitati u vaše unutrašnje prilike, to je vaša stvar. Čuvajte RS, koja je vrednija od svakog pojedinca, a ponajmanje je Dodik taj s kojim bi se RS trebala povezivati. Mi jesmo kao opozicija bili uz vlast u ključnim pitanjima od nacionalnog interesa, ali nismo i nećemo ni u kriminalu, ni u korupciji, ni u ekonomskom uništavanju RS, a to je ono što čini ova vlast, u tome s njima ne možemo niti ćemo ikada biti zajedno.

Hoće li biti odgođeni ovogodišnji izbori i koji su ključni segmenti Izbornog zakona koji trebaju hitne izmjene? 

– Najviše bih volio da postoji samo jedan preferencijalni glas, a ne više glasova. Mislim da bi se time izbjegao prigovor da mnogi dopisuju glasove i mijenjaju redoslijed na listama. Ne bih zatvarao liste. Uveo bih pet posto kao izborni limit, jer bi to značajno pojednostavilo političku scenu u BiH i RS. Protiv sam odgode izbora, jer mislim da bi to bilo potpuno neustavno i nedemokratski.

O 9. januaru

Hoćete li slaviti 9. januar uprkos tome što je Ustavni sud donio odluku o njegovoj neustavnosti?

– Za mene je proslava tog dana potpuno prirodna. Nerealno je očekivati da bilo ko od nas tu ne bude. Mislim da je bila ogromna i nepotrebna greška sve to što se desilo s osporavanjem tog datuma.

Ipak, odluke Suda se provode, one se ne komentiraju. Je li to znači da ćete prekršiti sudsku odluku.

– Ne. Odluka Suda se može provesti vrlo jednostavno. Umjesto Zakona o praznicima, RS može donijeti zakon o svetkovinama, koji će imati praktično isti sadržaj, samo će se drugačije zvati. Donošenjem tog zakona stavio bi se van snage zakon o praznicima i odluka bi formalno bila ispunjena, a sve bi ostalo isto. I ako ćemo se inatiti, tako bismo se mogli inatiti narednih 30 ili 100 godina, izmišljajući uvijek nešto novo, a sadržaj bi ostajao isti. I mi smo protiv 1. marta i nekih drugih datuma, ali nikada nismo osporavali kolegama i građanima u FBiH da to slave.

Očekivani otpor u RS

– U nedostatku novca, vlast u RS je bila prisiljena da očekuje tranše od MMF-a koje su očito toliko vrijedne da su oni bili svjesni da će biti otpora kod usvajanja Zakona o radu i zato su s njim čekali zimu nadajući se manjem stepenu protesta. Iskren da budem, iznenađen sam stepenom protesta, jer je do sada pod pritiskom medija javnost u RS malo bila kritična prema vlasti, pa i na ovom jednom pitanju kao što je bio Zakon o radu – kaže Ivanić.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime