Ivanić poput Vučićevog advokata: Nema dokaza da su HE na Drini vlasništvo i BiH

0
4

Mladen Ivanić

Član Predsjedništva BiH izjavio je kako ne očekuje da će Bakir Izetbegović, koji je prije nekoliko dana preuzeo rotirajuću funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od Dragana Čovića, učiniti korak naprijed u utvrđivanju granice sa Srbijom, niti u poboljšanju odnosa u regionu ili smirivanju strasti na uzavreloj političkoj sceni BiH.

Izetbegović će u narednih osam mjeseci, koliko mu traje mandat, biti još tvrđi u stavovima, računajući da će na taj način dobiti podršku svog biračkog tijela za izbore koji slijede u oktobru, ocijenio je Ivanić u razgovoru za Tanjug Ivanić.

-Imali smo šansu da se dogovorimo o granici sa Srbijom, što mislim da je bilo značajno prije svega za BiH, ali iz nekog, za mene, nerazumljivog razloga u Sarajevu je napravljen negativan ambijent u kome se to tumačilo kao neka vrsta ustupaka Srbiji – rekao je.

On objašnjava da su se razvile teze koje je Izetbegović prihvatio – da su hidroelektarane Zvornik i Bajina bašta vlasništvo BiH, za šta, kako je ustvrdio Ivanić, nema nijednog dokaza.

-Svi dokazi su, koliko znam, na drugoj strani i mislim da se ušlo u jednu negativnu fazu tako da ne očekujem nikakav pomak, ali očekujem da će Izetbegovićevo predsjedavanje, zbog izborne kampanje koja traje i ogromnog sukoba između Bošnjaka i Hrvata, promijeniti neku vrstu pozitivnog ambijenta koji je postojao na početku mandata. Tako da se može očekivati mnogo burnih političkih događaja, prije svega da će biti mnogo teških riječi na relaciji Bošnjaci – Hrvati – mišljenja je Ivanić.

“Čović i ja smo za to da se to sa Srbijom završi”

Na pitanje da li on ipak kao član Predsjedništva insistira na tome da BiH izađe sa svojim prijedlogom o razgraničenju sa Srbijom, ako već prijedlog Srbije nije prihvaćen, Ivanić naglašava da nije riječ o stavu BiH već o stavu Bošnjaka.

-Naravno da pitam i pitao sam: “Šta je vaš prijedlog, šta vi predlažete?” – rekao je Ivanić, uz objašnjenje da nije riječ o prijedlogu Predsjedništva, već prijedlogu Bošnjaka.

-Često se u medijima gospodinu Izetbegoviću daje značaj da on govori u ime Bosne i Hercegovine. Ne. On govori u ime Bošnjaka. A Čović i ja smo za to da se to sa Srbijom završi. Izetbegović je protiv – pojasnio je Ivanić.

On smatra da taj stav šteti baš Bosni i Hercegovini, jer kako kaže, da je BiH postigla sporazum sa Srbijom to bi bilo pozitivno primljeno u svijetu i imalo bi ogroman utjecaj i na razgraničenje sa Hrvatskom, gdje postoje mnogo teži problemi, oko granice mora, Kostajnice…

Ivanić ne očekuje ni da će u BiH doći do dogovora o izmjeni izbornog zakona i smatra da, iako se na toj temi koplja lome između Bošnjaka i Hrvata, Srbi ne smiju to posmatrati sa strane.

-Ne smijemo prepustiti da se samo Hrvati i Bošnjaci dogovaraju, treba da gledamo naš interes. U Federaciji postoji velika srpska zajednica. Imamo četiri kantona u kojima Srbi nisu konstitutivni narod i zanimljivo je da su oni pod hrvatskom, odnosno upravom HDZ. To znači da su Srbi svedeni na manjinu, što je potpuno suprotno odlukama Ustavnog suda BiH – naveo je Ivanić.

Bez promjena Izbornog zakona

Istovremeno, on smatra da će Bošnjaci i Hrvati teško postići dogovor.

-Mislim da neće doći do promjene Izbornog zakona, da će se održati izbori po starom, a da će nastupiti velika kriza poslije izbora. Tada mislim da se može desiti da cijela BiH, prije svega zbog Federacije BiH, postane slučaj Mostara, gdje partije nisu uspjele da se dogovore oko izbora vlasti pa u Mostaru već dva ciklusa nema izbora, deset godina je tamo isti gradonačelnik – kazao je on.

Na pitanje kako komentariše izjavu visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da će primijeniti svoje nadležnosti ukoliko ne dođe do dogovora o izbornom zakonu, Ivanić kaže da ga je ta izjava iznenadila, jer i sama mogućnost da međunarodna zajednica nametne rješenje, potpuno skida odgovornost sa domaćih učesnika.

Ideje o formiranju hrvatskog entiteta kao trećeg u BiH, Ivanić ocjenjuje kao “raspakivanje” Dejtonskog sporazuma, što, kako je kazao, nikako nije u interesu Republike Srpske. Istakao je da i ne vjeruje da je to moguće, jer Dejtonski sporazum se, kako je naveo, može mijenjati međusobnim dogovorom u BiH ili da se postigne veliko jedinstvo na međunarodnom planu i organizuje neki novi Dejton.

-Ako se tema otvori među nama, u Sarajevu biste sigurno imali zahtjev – BiH bez entiteta, u RS nezavisna Republika Srpska, a u Mostaru, vjerovatno treći entitet. Kako se dogovoriti oko toga? Nikako, a očekivati danas da će Rusija, SAD, EU, Turska, Srbija, Hrvatska… sve te ključne zemlje koje su učestvovale u definisanju Dejtonskog sporazuma da imaju jedinstven stav je potpuno nerealno. Prije bi se mi dogovorili sami, a za to ne postoje nikakve šanse – ubijeđen je Ivanić.

Dodik voli odlučivati sam

Na pitanje da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH i u sljedećem mandatu, uz opasku da i Milorad Dodik najavljuje svoju kandidaturu za ovo mjesto, Ivanić je rekao da hoće.

-Ne vjerujem da gospodin Dodik sebe baš vidi kao člana Predsjedništva BiH. On je čovjek koji voli da donosi odluke sam, a ovde to ne možete i morate praviti kompromise – naglasio je Ivanić.

(Faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime