Ivanić: Izetbegović se nije želio izjasniti o reviziji presude

4
7

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je vanredna sjednica državnog Predsjedništva koju je zakazao za danas prekinuta i da nije donesena odluka o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ivanić je rekao da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjašnjava o tome da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nije želio da o tome odlučuje i napustio je sjednicu, javlja Fena.

“Nakon toga sjednicu je, sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, napustio i član Predsjedništva Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva BiH prekinuta, da odluka o podizanju revizije nije donesena”, kazao je Ivanić.

“Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obaveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati”, kazao je Ivanić.

Ivanić je kazao da se ovo prvi put desilo u postdejtonskoj BiH te da je evidentna kriza u radu Predsjedništva.

Riječ o krizi u Predsjedništvu, a ne državnim organima, naglasio je Ivanić. Kazao je od članova Predsjedništva BiH očekuje da hladne glave razmisle o načinu na koji se u toj državi donose odluke, a to su, kako je kazao, paralelizmi.

O odnosu unutar koalicije na državnom nivou kazao je da će Savez za promjene o tome raspravljati u ponedjeljak.

O podnošenju zahtjeva kazao je da će se ubrzo pokazati da mandat agenta BiH Sakiba Softića više nije validan i da je ga je morao verificirati ovaj saziv Predsjedništva, te da će se i Sud tako izjasniti.

Rekao je da će se pismeno obratiti Međunarodnom sudu pravde “i da kažem ono što je činjenica. A to je da je Predsjedništvo BiH na dnevnom redu imalo reviziju presude i da nije donijelo odluku.”

Pismo ICJ-u

Ivanić je ranije naglasio kako će nakon sjednice, ICJ-u uputiti pismo u kojem će taj sud obavijestiti da “iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina”.

Prvo pismo takvog sadržaja već je poslao polovinom prošle godine.

Naveo je kako će novo pismo biti upućeno u njegovo ime, ali kao pismo predsjedavajućeg bh. Predsjedništva i da će jasno reći da BiH ne stoji iza revizije.

Nakon susreta u Beogradu u srijedu, gdje je o zahtjevu za reviziju presude za genocid razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, Ivanić je najavio “bukvalno dnevnu komunikaciju” s Beogradom.

Tom prilikom je rekao kako politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini “imaju namjeru da koriste institucije u svom interesu i rade ono što misle da je korisno”.

“Ne brine me sama revizija. Ona je potpuno pravno neutemeljena i mimo svake logike će biti da se ona prihvati. No, čovjek koji je najviše uradio na rušenju Bosne i Hercegovine je Bakir Izetbegović, koji uzima sebi za pravo da u ime Bosne i Hercegovine povlači određene poteze. Argumentacija je na našoj strani, a Srbi su do sada pokazali da mogu mudro koristiti i razgolititi sve što je sa druge strane došlo”, kazao je Ivanić.

Izetbegović: Ivanić djeluje neustavno

S druge strane, iz kabineta Bakira Izetbegovića ističu da je pravno neutemeljena Ivanićeva teza da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. i da u odsustvu te odluke Sakib Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Izetbegović je ranije rekao kako je revizija presude dobila jednoglasnu podršku na savjetovanju održanom u Sarajevu te kako očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. veljače 2007, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Mladen Ivanic je cetnik,i njemu naravno nije u interesu,da Bosnjaci dogju do pravde,jer nad Bosnjacima je genocid izvrsen sa strane Srba i Srbije,i Ivanic se bori za njegove cetnike jer je revizija uperena protiv srba a Ivanic i on u to kolo pripada,ali istina se nesmije sakrivati i gurati pod tepih,nego istina mora jednom na vidjelo izaci radi onih Bosnjackih zrtava koje su stradale od cetnickih hordi.

  2

  0
 2. “Sve ono što je potrebno Srbiji, potrebno je i Srbima i Bošnjacima – a to je mir. Ne smijemo dozvoliti da problemi ugroze krhki mir koji imamo više od dvadeset godina. Ko god se nalazi na vlasti u Sarajevu, u Beogradu ili Banjaluci, on se suočava sa problemom koji razara sve, a to je surova prošlost za koju smo svi zajedno odgovorni”.

  “Presudno zavisimo jedni od drugih. Nema normalnog odnosa između Srba i Bošnjaka ukoliko je Bosna i Hercegovina takva kakva je, i to je ono što je kamen spoticanja. Previše dugo nam se glava drži u devedesetim, i kada kao društvo nemamo odgovore na probleme, onda podsećamo ljude na ono što su preživeli i to je dovoljno da proključa krv i da se odlože, za ko zna koliko vremena, u stranu ona pitanja na koja sami nemamo odgovor”, navodi Jovanović.

  “Ne smijemo izgubiti ni sekund više u ovako nesigurnom svijetu. Moramo zajedno tražiti odgovor na probleme koji će zajedno polomiti kičmu i Srbiji i Bosni i Hercegovini ukoliko budu ostali previše dugo otvoreni. Moramo da budemo sposobni da razmišljamo o rješenjima za 21. vijek, a ne da se držimo rješenja koja će nas vraćati u ’95. godinu. To ponekad liderima nije lako da kažu, ali će cijena koja se onda plaća biti samo veća”, stoji na kraju saopštenja predsjednika Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

  0

  0
 3. “Nikad nećemo naći dovoljno pravde za sve one koji su stradali u strašnom ratu, i nema te pravde koja bi mogla tu bol da nadoknadi. Ako nema pravde, neka na kraju bude pameti, to je ono što nam je svima potrebno”, poručio je lider LDP-a.

  “Revizija postaje samo povod za nove međusobne odnose. Političari ne treba da se bave pravom. Revizija ili traganje za pravdom ne smije biti ni razlog ni opravdanje za neke nove nesporazume ili radikalizaciju odnosa u regionu. Neka se time bave sudije i pravni timovi, ali nema potrebe za radikalizacijom odnosa između Srba i Bošnjaka u samoj Bosni i Hercegovini”, navodi Jovanović.

  0

  0
 4. Predsjednik Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomir Jovanović osvrnuo se na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je odlučeno da BiH pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid.

  “Postalo je jasno da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnoj krizi i da se sada samo traže povodi za međusobne obračune. Ako srpski lideri u BiH misle da brane Srbiju kao što su to već radili, molim ih da to više ne rade. Najveća pomoć nam je mir u Bosni i Hercegovini. Nakon više od dvadeset godina, najbolje bi bilo da makar pokušamo da ponovo budemo normalni”, naveo je Jovanović.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime