Istraživanje UN-a: ‘U budućnosti će biti nasilja u našoj zemlji’

0
7

imagesSarajevo – Prema istraživanju sarajevskog ureda Ujedinjenih naroda, čiji rezultati su prošli mjesec našli se pred veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), čak 35,7 posto građana BiH iz svih etničkih skupina vjeruje da će u budućnosti u našoj zemlji biti nekog nasilja.

Prema ovom istraživanju, koje je u posjedu Dnevnog lista, vidljivo je kako čak 58,8 posto Bošnjaka, 55 posto Hrvata i 44,7 posto Srba vjeruje kako ne može doći do mirnog razlaza u BiH.

Podjela BiH

I dok čak dvije trećine stanovnika BiH iz svih etničkih skupina vjeruje kako na Balkanu do novog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina, a više od trećine vjeruje kako će doći do “nekakvog nasilja” u BiH, koje podrazumijeva nasilne prosvjede, odvojene etničke incidente, šire etničke sukobe ili kriminalna djela općenito.

Zanimljiv je i onaj dio UN-ovog istraživanja koji govori o mogućoj reakciji ukoliko bi došlo do “prijetnje cjelovitosti BiH”. Tako bi se tek 13,5 posto Bošnjaka, 12,6 posto Hrvata i mizernih 1,5 posto Srba “diglo na oružje”, što govori o spremnosti ova tri naroda na ratovanje za očuvanje integriteta BiH. I dok bi oko trećine Bošnjaka odnosno 28,4 posto samo stajalo sa strane i gledalo raspad BiH, to bi napravilo 40 posto Hrvata, dok se čak 64,9 posto Srba ne bi se uopće angažiralo u eventualnom novom sukobu koji bi vodio raspadu BiH. 

Kako se navodi u ovom UN-ovom istraživanju, tek 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih skupina želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama, a čak 71,9 posto Srba i 53,6 posto Hrvata želi živjeti u neovisnom monoetničkom entitetu. Ovdje pada i mišljenje kako je bošnjački narod protiv, jer tek 36,7 posto Bošnjaka želi živjeti u BiH unutar postojećih granica, no isto tako nisu sigurni ni što žele, jer samo 20,6 posto Bošnjaka želi živjeti u neovisnom, bošnjačkom entitetu. U istraživanju se ističe kako bi čak 73 posto građana BiH iz sve tri etničke skupine preferiralo živjeti u zajednicama u kojima dominira njihov narod.

Pomirenje  nemoguće 

Što se tiče pogleda na nedavnu prošlost i napredak u pomirbi u BiH, samo 13 posto građana iz sve tri etničke skupine vjeruje kako je pomirba moguća, dok opet 39,7 posto vjeruje kako je došlo do nekog pomirenja među narodima koji su donedavno krvavo ratovali.

Oko trećine građana FBiH i četvrtine građana RS-a vjeruje kako je članstvo u Europskoj uniji jedini način za BiH da preživi, no otprilike isti odnos je i onih koji smatraju kako je članstvo BiH u EU-u poželjno, ali nije od ključne važnosti.

Zanimljivo je i kako 17,7 posto građana RS-a i samo 7,4 posto građana u FBiH vjeruje kako će se prije EU raspasti nego što će BiH postati članica, a 11,8 posto građana RS-a i 5,1 posto u FBiH kako će se BiH prije raspasti nego postati članica EU-a. U FBiH pet posto građana misli da EU nije briga za BiH dok isto mišljenje ima i 4,1 posto građana RS-a. Sedam posto i u RS-u i u FBiH pak kaže kako njih nije briga za Europsku uniju.

Piše: Predrag Zvijerac

 

(dnevni-list.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime