Istraživanje: Mladima u BiH vjerski identitet važniji od nacionalnog i građanskog

0
6

3089_uis-bogoslovski-fakultet-bijeljina-susret-mladih-teologaBiH – Rezultati istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mjenja “Prism Research” za potrebe Ujedinjenih nacija pokazali su da najveći broj mladih u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stavljaju vjerski, pa tek onda nacionalni i građanski identitet.

Isto istraživanje, provedeno s ciljem analiziranja glavnih ekonomskih, političkih i društvenih kretanja u zemlji, pokazalo je da se blizu polovina mladih Bosanaca i Hercegovaca osjeća letargičnima i nezadovoljnim životom u BiH.

S druge strane, optimističnim i sretnim se osjeća samo svaki deseti mladi građanin Bosne i Hercegovine. Više od polovine mladih osoba želi napustiti BiH, kao i jedna trećina starijih.
S druge strane, vrlo je mali broj mladih u BiH koji žele da se uključe u politički i javni život u zemlji kako bi rješavali probleme s kojima se društvo i država suočavaju. Primjerice, 51,8 posto mladih u BiH spremno je da iziđe na izbore i da glasa, kao i oko 52 posto starijih osoba od 30 godina. Također, 30,4 posto mladih je spremno da izađe na ulice i da učestvuje na protestima, kao i 25,5 posto starijih od 30 godina. Isto tako 21,1 posto mladih je spremno da se učlani u političku partiju i da se bavi politikom, kao i 15,8 posto starijih od 30 godina.

Ista studija je pokazala da je, u slučaju potrebe i mogućnosti konflikta i sukoba u zemlji, samo 9,3 posto mladih je spremno da koristi silu ili nasilje i da aktivno učestvuju u sukobima, dok isto to misli i 5,6 posto starijih od 30 godina.

Isto istraživanje je takođe pokazalo da su za većinu mladih u BiH, bez obzira na vjeru i naciju, najveći problemi korupcija, ekonomija i politika, a najmanji vjerski i etnički odnosi sa drugim narodima.

Također, 7,9 posto mladih smatra da je mentalitet najveći problem u BiH, a isto to misli i 5,5 posto starijih od 30 godina.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime