Istraživanje: Iz kojih sve zemalja stranci mogu kupiti nekretnine u BiH

0
51

Istraživanje: Iz kojih sve zemalja stranci mogu kupiti nekretnine u BiH

BiH – Kupci su najčešće građani zemalja Zaljeva, koje Bosna i Hercegovina zanima zbog prirodnih ljepota, niskih cijena nekretnina kao i ukupno niskih troškova života, povoljne klime i plodne zemlje. U tu svrhu Poslovni portal Akta odlučio je istražiti temu ko sve može kupovati nekretnine u BiH i kako je to utvrđeno.

Kako je za Poslovni portal Akta.ba izjavio voditelj prodaje u Agenciji za nekretnine Prostor d.o.o. iz Sarajeva Emir Kulovac, strani državljani mogu kupovati nekretnine u BiH ako su za to ispunjeni posebni uslovi.

U dokumentu Federalnog ministarstva pravde naveden je spisak zemalja sa kojima imamo odnosno nemamo reciprocitet u stjecanju prava vlasništva nad nekretninama,

Primjeri Kuvajta i Turske

Zanimljivo je da građani Kuvajta ne mogu kupovati nekretnine u BiH, kao što ni naši građani ne mogu kupovati u Kuvajtu, jer ne postoji reciprocitet.

Kako je navedeno u dokumentu, prema važećim propisima Države Kuvajt fizičke i pravne osobe iz BiH nemaju pravo sticanja vlasništva nad nekretninama u Državi Kuvajt.

“Odredbama pozitivnih zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast u BiH propisano je da stranac, odnosno strana pravna osoba može sticati pravo vlasništva nad nekretninama u BiH, pod uvjetom postojanja reciprociteta sa dotičnom državom, te stoga kuvajtske fizičke i pravne osobe ne mogu vršiti sticanja prava vlasništva nad nekretninama na teritoriji BiH”, dodaje se.

Kada je u pitanju reciprocitet uz posebne uslove, državljani BiH, fizičke i pravne osobe u Republici Turskoj mogu sticati vlasništvo nad nekretninama, osim u sljedećim slučajevima: u blizini vojnih objekata posebne namjene na udaljenosti od tri do pet km (važi za sve strance), Zakonom o selima stranci ne mogu sticati nekretnine u selima, u područjima gdje zemljišta-farme ne pripadaju selima, ako je zemljište veće od 30 hektara, potrebna je saglasnost Vijeća ministara Republike Turske.

Pod identičnim uslovima građani Republike Turske mogu kupovati objekte u BiH.

Osim Turske, sa Alžirom i Iranom imamo ugovoren reciprocitet uz posebne uslove, kao i sa Švicarskom, Švedskom, Slovačkom, SAD-om, Saudijskom Arabijom, Rusijom, Rumunijom, Malezijom, Iranom, Austrijom…

Pored Kuvajta, ne postoji reciprocitet ni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Libanom, Slovenijom, Katarom, Indijom, Egiptom, Bahreinom, itd.

“BiH državljani mogu kupovati nekretnine uz iste uslove koji su navedeni u prethodnom odgovoru. Agencija Prostor zastupala je brojne projekte u inostranstvu od čega se može izdvojiti Turska obala za koju su BiH građani imali posebno interesovanje. Obzirom na kretanje cijena nekretnina i generalno ekonomsko stanje u BiH nije bilo većeg broja realizacija”, rekao je Kulovac.

Blagi porast potražnje nekretnina od stranih kupaca

Govoreći o nekretninama na području Sarajeva, Kulovac je naveo da su u ponudi Agencije Prostor dominantni stanovi u odnosu na kuće i zemljišne parcele.

“Zabilježili smo samo blagi porast potražnje za nekretninama od stranih državljana, s obzirom da oni iz arapskih zemalja koji su trenutno najaktivniji na tržištu, preferiraju upravo kuće i zemljišne parcele”, kazao je Kulovac.

Dodao je da su najinteresantnije kuće i zemljišne parcele na području općina Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš.

“Oni preferiraju okolinu grada Sarajeva, zelene zone, a prednost imaju nekretnine u blizini vodenih tokova i infrastrukture”, rekao je Kulovac.

Ocijenio je da je došlo do određene stabilizacije na tržištu nekretnina u Sarajevu.

“Nismo zabilježili dalji pad cijena nekretnina ali još uvijek ne postoje političko-ekonomski uslovi za njihov značajniji rast”, izjavio je Kulovac.

K.S.

akta.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime