Istraživanje DEI: Članstvo u EU podržalo bi 78 posto građana BiH

0
1

istraivanje-dei-lanstvo-u-eu-podralo-bi-78-po_trt-bosanski-44818BiH – Kada bi se sutra održao referendum sa pitanjem “Da li podržavate ulazak BiH u EU”, 78 posto bh. građana glasalo bi potvrdno, rezultati su istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije BiH provela u prvom tromjesječju ove godine, a Vijeće ministara BiH o tome danas prihvatilo informaciju.

 

“Stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti glavni su razlozi koje bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU. Istovremeno, oni koji bi glasali protiv, to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti. Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje posmatra kao podrška procesu integrisanja, ona bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014. godine”, pokazalo je istraživanje DEI-ja BiH.

 

U poređenju sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez da su uslov za članstvo u EU, osnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH. Među prioritetnim reformama, građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

 

Najvećim preprekama integraciji u EU, građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integrisanja i politiku uslovljavanja koju EU provodi prema BiH.

 

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integirsanja dobija posredstvom tv programa i interneta, a finansijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema.

 

Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU. Istovremeno, dvije trećine njih smatra da članstvo BiH u EU nema alternativu.

 

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u čitavoj BiH.

(trtbosanski)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime