Istraživačka priča novinarke Žurnala: Diplomu srednje medicinske škole stekla za 17 dana

1
17

Istraživačka priča novinarke Žurnala: Diplomu srednje medicinske škole stekla za 17 dana

Bez prisustva ijednom času, za svega sedamnaest dana, u prazničnom periodu, novinarka magazina Žurnal.ba završila je srednju medicinsku školu vrlodobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22.11.2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15.11.2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju, te da je, pritome, “odradila” i praktičnu nastavu.

Priča započinje sredinom decembra. Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentaciji koja je u posjedu navedenog portala, navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom FBiH, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.


(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ispadoše Bošnjaci najpametniji narod na svetu, kad srednju školu koja traje 4 godine završavaju za 17 dana. Vicevi o Muji, Hasi i Fati su sada totalno deplasirani. Jer Mujo je verovatno u međuvremenu postao neki primarijus, Haso uži specijalist, a Fata minimum glavna medicinska sestra.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime