Istorijski projekat za bezvodno područje između Rogatice i Sokoca

0
15

Rogatica, Sokolac – Kada su predstavnici lokalnih uprava u Rogatici i Sokocu prije dvije godine počeli prve pripreme za početak zajedničke izgradnje vodovoda od sokolačkog sela Kula, prema rogatičkim mjesnim područjima; Stjenice i Sočice bilo je malo onih koji su povjerovali da će se pitkom vodom ubrzo napojiti oko 800 domaćinstava na velikom bezvodnom prostoru od jugozapadnog dijela Glasinačkog polja prema planini Gosina.

Danas mnogi s odobravanjem posmatraju kako radovi na izgradnji primarnog voda na budućem vodovodu Kula – Vitanj – Ozerkovići – Stjenice – Sočice napreduju. Ukoliko lijepo vrijeme i dalje potraje, druga faza projekta će biti završena do kraja ove građevinske sezone.

“Prva faza je bila izgradnja pumpne stanice na Selištima u selu Kula u na ivici Glasinačkog polja. Sredstva su donacija od državnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica. Izgrađen je bazen od 60 metara kubnih sredstvima opštine Rogatica, te potisni cjevovod u dužini od 1.350 metara, od pumpne stanice Selišta do bazena na uzvišenju Vitanj, čime je zaokružena prva faza”, pojasnila je Danka Sokolović, menadžer projekta u Odjeljenju za urbanizam opštine Rogatica.

U okviru druge faze izgrađen je bazen na uzvišenju Osojice iznad naselja Han Stjenice, kapaciteta dva puta po 50 metara kubnih od koga će se graditi sekundarni vodovi za potrošače na mjesnom području Stjenice. U toku su radovi na izgradnji cjevovoda ukupne dužine 4.750 metara i već je odrađeno, kako saznajemo od odgovornih u opštini Rogatica, oko 50 odsto planiranog posla.

“Imamo plan i zaokružena finansijska sredstva za izgradnju bazena na Vitnju, kapaciteta dva puta po 100 metara kubnih, ali taj dio posla zbog vremenskih prilika i dinamike javnih nabavki nismo stigli realizovati. Kada sve to zaokružimo, na proljeće krećemo sa izgradnjom sekundarne mreže, koja će ići u dva kraka; jedan od bazena na brdu Osojice prema selima na južnoj strani mjesne zajednice Stjenice, a drugi prema bezvodnim selima jugozapadnog dijelu opštine Sokolac, odnosno na rubnim visočijim predjelima Glasinačkog polja”, ističe manažer projekta, koji je po mišljenju mještana ovog bezvodnog prostora posao vijeka.

Riječ je o zajedničkom projektu opština Rogatica i Sokolac, ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona KM, a biće finansiran sredstvima iz više izvora.

“Mi smo do sada, sa uloženih 1.500.000 KM došli do Stjenica, a dalje treba planirati da bi vodom snadbjeli svih 26 sela šireg platoa Gosina i nekoliko rubnih sela opštine Sokolac, koji gravitiraju tom području. Trebaće nam još oko dva miliona KM, međutim tu planiramo, ukoliko ne nađemo sredstva iz više ministarstava, da uključimo i građane sa manjim dijelom sredstava”, cijeni direktor Ureda IFAD-a za FBiH Halil Omanović ne krijući radost da su ideju o ulasku u ovaj značajan projekat zdušno podržali uspješni ljudi sa svih nivoa političkog, društvenog i privrednohg života Bosne i Hercegovine, koji potiču sa rogatičke i sokolačke opštine.

Za realizaciju projekta snabdijevanja vodom tridesetak sela pomenutog prostora, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obezbijedilo je oko 300.000 KM, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz budžetske rezerve oko 100.000 KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH obezbijedilo je do sada više od 250.000 KM i BiH Telekom u jednom dijelu oko 20.000 KM. Opština Rogatica je u značajnoj mjeri finansirala izradu studije izvodljivosti, projekat pumpne stanice u Selištima, zatim dio voda do bazena na Osojnici kod Stjenica i niz drugih pratećih radova. U narednoj godini, nadaju se odgovorni u ovom projektu, IFAD će nastojati da obezbijedi oko 150.000 KM za izgradnju glavnih sekundarnih vodova do krajnjih sela, kao što su Banja Stijena i naselja na platou Gosine. Ukoliko sve bude teklo prema planu i dinamici do sada odrađenog posla, naredne godine će voda stići u sela, a potom će primarne priključke raditi potrošači. Preostalo je da se još nabave pumpne stanice i automatika u rezervoaru na Selištima, a to je već obezbijeđeno u dogovoru sa firmom iz Brčkog. Čeka se priključak električne energije da i taj dio projekta bude realizovan, rečeno je danas pri obilasku terena na kome se izvode radovi u okviru projekta „Snabdijevanje vodom rogatičkih mjesnih područja Stjenice i Sočice i rubnih sela opštine Sokolac“.

U lokalnoj upravi opštine Rogatica su zadovoljni tokom realizacije projekta, jer sve ide brže nego što su se nadali, upravo zahvaljujući uspješnim ljudima sa ovih protora koji su pomogli u skladu sa mogućnostima, ali i rukovodstvu opštine Sokolac, koje je omogućilo da višak vode sa jednog od vodovodnih sistema poteče prema žednim selima do Gosine.

“Ja se nadam ako nas vrijeme posluži, što je i izvođač radova potvrdio da bi za petnaestak dana i ova faza trebala da bude gotova. Nakon toga bi uslijedio dogovor o daljoj dinamici. Cilj je da vodom snabdijemo oko trideset sela u kojima godinama muku muče sa ovim problemom. Ono što je nekada bilo nezamislivo, nama se ukazala šansa da ostvarimo i time je značaj projekta za ove krajeve veći”, istakao je načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac.

“Ovo je za čitav kraj sokolačko-rogatički, vrlo značajan, možda i istorijski projekat, jedan od najvećih poduhvata za stanovništvo ovog područja. Aktivnosti se vode već dvije godine i uvjeren sam, da bi iduće godine negdje do početka jeseni stanovništvo moglo dobiti vodu u ovim rubnim selima sokolačke i rogatičke opštine. Uvjeren sam da će svi koji učestvuju u ovom projektu nastaviti da nas podržavaju i u 2016. godini. Značajan dio posla koji košta nekoliko stotina hiljada KM je već završen, a iduće godine nam preostaje dio koji se odnosi na sekundarnu mrežu, odnosno dolazak vode u svako od sela i zaselaka na rubu ove dvije opštine”, ocijenio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, obilazeći teren na kome se izvode radovi, sa načelnicima opština Rogatica i Sokolac .

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, ova lokalna zajednica učestvuje u velikom projektu sredstvima u iznosu oko 500.000 KM.

“Naša obaveza je izgradnja voda od naselja Brezjak do sela Kula, ukupne dužine oko osam kilometara. Nabavljen je materijal i već je izvođač je ušao u radove tako da se nadam da će do kraja maja naredne godine završiti svoj dio posla, ukoliko ne bude vremenskih neprilika. Ako je suditi prema najavama meteorologa postojaće uslovi da radovi mogu biti nastavljeni prema selu Kula”, optimista je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Izgradnjom ovog vodovoda biće kvalitetno snabdjeveno oko 80 domaćinstava u dijelu mjesne zajednice Bjelosavljevići, odnosno sela; Đedovci, Vrbarje i Ozerkovići, a potom će opština Sokolac produžiti izgradnju voda prema selu Kazimerići.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić, potsjetio je i ovom prilikom da opština Sokolac u zajedničkom projektu učestvuje sredstvima uštede iz realizacije Komponente jedan, velikog projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija Sokoca“, u iznosu od 500.000 KM.

“Opština Sokolac je uradila projektnu dokumentaciju snabdijevanja vodom rubnih zaselaka i sela; Samardžića brdo, Đedovci, Ozerkovići i Kazimerovići, u okviru velikog projekta opštine Rogatica kojim se rješava vodosnabdijevanje mjesnih područja Stjenice i Sočice. Uvođenjem u posao preduzeća ‘Higra’ iz Bijeljine, opština Sokolac je već počela ostvarivati taj dio projekta, izgradnjom primarnog cjevovoda od naselja Brezjak prema selu Kula, gdje su mašine već trasirale, iskopale i postavile cijevi na velikom djelu planiranog voda”, kaže Vučetić.

Do danas je urađen dio posla do sela Đedovci, opština Sokolac. Dužina urađene trase je 1.750 metara. Radovi se nastavljaju prema susjednom sokolačkom selu Vrbarje, a potom prema bazenu na uzvišenju Osojice. U lokalnoj upravi opštine Sokolac tvrde da bi njihov dio posla na izgradnji primarnog voda Brezjak-Kula-Selišta, mogao biti završen za dvadesetak dana, ako vremenski uslovi to omoguće.

Izvođač radova na realizaciji projekta za područje opštine Rogatica firma „Hidrolet“ je počela izgradnju transportnog cjevovoda od rezervoara Vitanj na Glasinačkom polju do rezervoara Osojice, kod Stjenica.

“Do sada smo uradili 2.920 metara cjevovoda, a ostaje nam još 1.400 metara da završimo taj planirani dio. Svoj posao ćemo odraditi u narednih petnaestak dana, ukoliko vremenske prilike budu dozvolile”, tvrdi Sretko Stanišić vlasnik DOO “Hidrolet” iz Rogatice.

Prva faza istorijskog poduhvata, sudeći prema onom što smo čuli od odgovornih u projektu „Snabdijevanje vodom rogatičkih mjesnih područja Stjenice i Sočice i rubnih sela opštine Sokolac“, biće završena za dvadesetak dana. Preostaje dogovor u podjeli posla i nastavku radova u proljeće. Optimisti tvrde da će već u avgustu naredne godine u mnogim, od 800 domaćinstvima rubnih rogatičkih i sokolačkih sela poteći voda.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime