Ispovijest pilota helikoptera koji je ciljao na Erdogana

0
13

Turska, Vojni udar, Helikopter, Pilot

Davut Ucum bio je jedan od pilota koji su u noći pokušaja izvršenja vojnog udara u Turskoj, 15. jula, upravljali helikopterima, a koji su imali za cilj atentat na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon što ga je policija privela, pred krivičnim sudom u Mugli je do u detalje obrazložio kako je bio vrbovan od organizacije FETO i kako su tekle pripreme i sama akcija pokušaja izvršenja puča, javlja Anadolija.

Ucum je u turskoj vojsci služio kao glavni zapovjednik tehničkih ekipa u vojnoj aviobazi u Istanbulu.

On je pojasnio kako su ga pripadnici FETO-a vrbovali još dok je bio u osnovnoj školi.

“Dok sam bio u osnovnoj školi, povremeno sam se viđao s tim ljudima. Išao sam u njihove stanove zbog instrukcija iz školskih predmeta i zbog učenja. Kada sam poslije počeo pohađati Srednju vojnu školu Maltepe, nisam se više viđao s njima, no u svakoj prilici su pokušavali stupiti u kontakt sa mnom. Nakon što sam završio vojnu školu, bilo je slučajnih susreta s članovima te organizacije. Iz tog sam zaključio da pokušavaju stupiti u kontakt sa mnom, no budući da nisam uzvraćao na njihove pozive, nije bilo konkretnih poteza”, kaže Ucum.

Iznenadni telefonski poziv

U vrijeme helikopterske nesreće 2009. godine, u kojoj je poginuo jedan od čelnika Partije velikog jedinstva Muhsin Yazicioglu, Ucum je bio u timu vojnih vještaka koji su vršili analizu nesreće.

On je pojasnio da je džemat (lokalna zajednica) u to vrijeme protiv njega pokrenuo sudski postupak, da bi ga kasnije privolio na svoju stranu.

Ucum je istakao kako nema informacija na koji način je FETO ušao u redove vojske, no pretpostavlja da se to odvijalo na sličan način kao što je i on vrbovan – iz osnovne škole pa dalje.

Govoreći o danima pred pokušaj izvršenja vojnog udara, Ucum je kazao kako ga je tri-četiri dana prije 15. jula kontaktirao pukovnik Ali Akturk, koji je pilotirao drugim helikopterom u napadu na Erdogana.

Akturk mu je rekao kako će u narednom periodu zajedno učestvovati u akciji unutrašnje sigurnosti te da nikome o tome ne priča, jer je strogo povjerljivo.

U narednim danima, kaže, dobio je iznenadni telefonski poziv od jednog od zapovjednika turskih specijalnih snaga Sukru Seymena.

Seymen mu je prenio kako će u narednom periodu iz Generalštaba doći zapovjed o jednoj akciji za koju je i Ucum predoređen te da sve informacije drži u tajnosti.

Specijalci u helikopteru

“Rekao sam da do tog dana nisam izbjegavao nijedan zadatak i da ću izvršiti ono što se od mene traži. Međutim, nisam dobio detalje akcije, osim to da ću dobiti poziv i da budem spreman”, kazao je Ucum.

Ucum je pojasnio da je na zapovjed dežurnog zapovjednika aviobaze u Istanbulu, pukovnika Ozcana Karacana, u noći 15. jula u 23:00 sata helikopterom sletio na vojni aerodrom Cigli, gdje su se ukrcali Seymen i njegova ekipa vojnih specijalaca.

“Oko pola sata nakon što su se ekipe specijalaca ukrcale u dva helikoptera i nakon što smo poletjeli, po zadatim koordinatima sam shvatio da letimo negdje kod Marmarisa, mjesta u kojem je u to vrijeme boravio predsjednik Erdogan. Primijetio sam da su ispod nas letjeli drugi helikopteri tipa ‘Cougar’, koji su bili dijelom predsjedničkog osiguranja. To niko osim mene nije primijetio, a ni ja nikom ništa nisam rekao. Poslije sam dobio koordinate koji su uvodili u gradsku zonu. Sletio sam pored drugog helikoptera tipa ‘Cougar’. Seymenova ekipa je izašla i u helikopteru je ostao samo jedan čovjek. Oni su bili pod punom borbenom spremom i bez obilježja. Naoružana osoba je još uvijek bila u helikopteru, poletjeli smo i tada nisam svjedočio nikakvim sukobima”, ispričao je Ucum.

Ucum je uputio helikopter prema aviobazi Dalaman kako bi dopunio gorivo.

Po slijetanju u bazu začuo je povik: “Predajte se!”

Po naredbi pilota dugogo helikoptera, pukovnika Ali Akturka, Ucum je kaže, ponovo podigao helikopter, nakon čega se spustio u blizini baze.

Pucnjava se intenzivirala

Međutim, Akturk je na neki način sredio da se helikopteri dopune gorivom i oni su poletjeli na mjesto gdje su prethodno ostavili tim specijalaca.

“Tada sam vidio da je u toku oružani sukob. Specijalac koji je bio u mom helikopteru je također otvorio vatru iz svog oružja, budući da na helikopteru kojim sam upravljao po propisu nije bio instaliranog oružja. Seymen je zvao mobilnim telefonom i tražio da se spustimo. Međutim, pucnjava se intezivirala i bili smo prinuđeni na uzmicanje”, kaže Ucum.

“Vidio sam da je sa zemlje na nas otvorena vatra. Pretpostavljam da je čak i Sukru Seymen i njegov tim počeo pucati na nas kad su shvatili da se nećemo spustiti. Odletjeli smo u vojnu bazu Imsik. Predvodio je pukovnik Akturk. Predlagao sam da utišamo motore, no Akturk je odbio. Nakon što smo sletjeli, prišao nam je zapovjednik te baze Fethi Yarbay i kroz plač rekao: ‘Šta ste uradili, Bog vas kaznio.’ Odgovorio sam da su me prevarili i da nisam znao o čemu se radi”, pojasnio je Ucum te dodao kako se nakon toga vratio na vojni aerodrom Cigli, gdje se i predao.

Ucum je kazao kako je Seymen bio upućen u sve.

On ističe da su u vojnoj školi bili ista generacija, no da ne zna da li je Seymen imao veze s džematom tom školovanja.

“Nemam veze s pokušajem državnog udara. Smatram da je za planiranje zračnog transporta specijalaca odgovoran zapovjednik vojne pilotske škole u Ankari, general-major Unsal Coskun, i drugi visoki oficiri koji su bili upleteni u ‘paralelne strukture’. Lično sam čuo Alija Akturka kako telefonom komucira s Coskunom i prima od njega naredbe”, kazao je Ucum.

‘Gulen organizator puča’

Pokušaj vojnog udara u Turskoj desio se 15. jula, kada je dio vojske zauzeo ključne pozicije u Istanbulu i Ankari.

Također su bezuspješno pokušali zauzeti zgradu Vlade i predsjedničku palatu.

Reakcijom građana i snaga lojalnih Vladi, puč je osujećen.

Te noći je smrtno stradalo 246 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

U narednim danima turske vlasti su privele više od 13.000 osoba osumnjičenih za članstvo u organizaciji FETO, čijeg vođu Fethullaha Gulena Turska potražuje kao direktnog i idejnog organizatora puča.

Izvor: Agencije

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime