Islamska zajednica u BiH: Nema pregovora sa paradžematima, nudimo integraciju ili zatvaranje

0
13

b_160223097Sarajevo – Na email adresu web-stranice Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 19. februara 2016. godine pristiglo saopćenje tzv.Koordinacije nezavisnih džemata koje je javnosti dostavljeno putem adrese g. Fatmira Alispahića. S tim u vezi, g. Alispahiću je upućen i odgovor koji agencija MINA prenosi u cijelosti:

“Gospodine Alispahiću,

Na email adresu na web-stranice Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pristigao je email koji ste uputili u ime navodne ‘Koordinacije nezavisnih džemata’, a u kojem pozivate reisul-ulemuHuseina ef. Kavazovića da, 27. februara 2016. godine, osigura neki od prostora IZ-a u Sarajevu u kojem bi predstavnici tzv. nezavisnih džemata reisul-ulemi i javnosti predstavili uvjete pod kojima se može postići dogovor. Niste nam objasnili u kom svojstvu se Vi ovdje pojavljujete: kao njihov član, predstavnik, pravni zastupnik, glasnogovornik, ili samo ‘poštar’ koji prenosi tuđe poruke. Kako se, međutim, ni četvorica članova navodne Koordinacije nezavisnih džemata također nisu legitimirali na pravi način (bez predstavljanja, bez potpisa i bez adrese), mi Vam sugeriramo da u svojstvu u kojem se najkomotnije osjećate prenesete na Vama poznatu adresu ono što naše džematlije i šira javnost u našoj zemlji već odavno znaju.

Gospodine Alispahiću,

Islamska zajednica je svoju otvorenost pokazala pozivom svim skupinama koje su organizirane izvan institucionalnog okvira IZ-a, a koje nezakonito i nelegalno obavljaju poslove iz nadležnosti Islamske zajednice, da se uključe u institucije IZ-a i pristupe legalnim organima.Ovaj proces na terenu vode muftije i glavni imami, na pravnoj osnovi koja se temelji na Ustavu IZ-a u BiH, Zakonu o položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini te drugim pravnim aktima Države i zajednice. Islamska zajednica je ovim pokazala svoju otvorenost i spremnost da svi oni koji nisu članovi IZ-a, nakon učlanjenja steknu prava i preuzmu obaveze koje to članstvo podrazumijeva.

Islamska zajednica će slijediti odluke svojih organa i provoditi ih na teritorijalnom principu. Za sve koji istinski žele razgovore ovo je jedini ispravan put. Islamska zajednica neće ni s kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH a pogotovo ne s nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani ‘džemati’ koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice budu  zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim, pa ni s Vama, niti članovima navodne Koordinacije.

Gospodine Alispahiću,

Šta znači Vaš zahtjev za susret i pregovore s reisul-ulemom u isto vrijeme kada se na web-portalima pojavio snimak obraćanja jednog od bivših članova tih paradžemata, izvjesnog Amira Selimovića, koji, navodno, boravi na ratištu u Siriji, u kojem on najavljuje svoj krvavi pohod na Baščaršiju, upućujući najmonstruoznije prijetnje reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i muslimanima? Vi biste javnosti, također, trebali objasniti zašto u bilo kakvu vezu dovodite paradžemate s četnicima, kao da koljače nevinih ljudi treba dijeliti po vjerskoj, nacionalnoj i ideološkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Javnosti je trebalo objasniti ko nastoji ‘zapodjenuti međubošnjački konflikt‘, kao i druga pitanja koja navodite u pismu, ali mi smo očekivali od Vas, prije svega, da jasno dignete svoj glas protiv nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve. To je najmanje što smo od vas očekivali”, stoji u odgovoru web-stranice Islamske zajednice upućenom g. Alispahiću.

(Islamska zajednica)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime