Islamska zajednica će dobiti muftije za Evropu, Ameriku i Australiju?

0
116

Sarajevo, Evropa, Amerika, Australija – Prema pisanju INS-a, pred članovima Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu (8. jula) će se, pored ostalog, naći odluka o muftijstvima, prema kojoj bi se broj muftijstava povećao, dok bi neka muftijstva dobila šire ovlasti.

Tako bi pored tuzlanskog, bihćakog, banjalučkog, goraždanskog, mostarskog, sarajevskog, travničkog, zeničkog, vojnog muftije, te muftiluka u Sloveniji, Srbiji (sa sjedištem u Novom Pazaru) i Hrvatskoj, postojala još tri muftijstva.

Odluka bi trebala stupiti na snagu usvajanjem na Saboru.

Prije svega, riječ je o muftijstvu sa sjedištem u Njemačkoj. To bi u osnovi bilo muftijstvo za veći dio Evrope. Naime, taj muftiluk bi, ukoliko odluka bude i  usvojena, obuhvaćao područja djelovanja krovnih organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih evropskih zemalja, osim domovinskih zemalja.

Pored ovog, iznimno je važno muftijstvo u Sjedinjenim Američkim Državama koje će obuhvatati krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, dok bi muftiluk sa sjedištem u Australiji bio nadležan za krovne organizacije Islamske zajednice Australije.

Ovo je, kako je INS-u pojašnjeno iz izvora u IZBiH, značajan iskorak u smislu bolje organizacije Islamske zajednice u BiH van domovine.

Da se radi o praktičnoj potrebi vjernika u dijaspori svjedoči i činjenica da je ovo pitanje na posljednjoj sjednici Sabora, 14. maja, postavio i Alija Džekić, član Sabora IZBiH iz Sjeverne Amerike. On je, između ostalog, podsjetio da je za narednu godinu planirano otvaranje još tri džamije u Sjevernoj Americi. Čak 60 džemata ima objekte vrijedne oko 150 miliona maraka, a zekat izdvajaju oko 1,5 milion KM. Uplate 1.200 kurbane, a odazivaju se i na sergije. On je zato upitao vrh IZBiH kada će se pravilnik o srednjem nivou ponovo naći na raspravi tako da se, kako je naglasio, regulira i status svih dijasporalnih zajednica.

/ins/



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime