ISKORAK – Dersom i tekbirima protiv LGBT parade u Sarajevu (Video)

0
192

10.55 Učesnici okupljanja nakon početnog okupljanja formirali su povorku koja se kreće prema bivšoj zgradi Američke ambasade u Sarajevu, u Alipašinoj ulici.

Prema informacijama koje dolaze sa terena, učesnici skupa su krenuli uz povike Allahu Ekber (Allah je velik), a planirano je da na završnoj tački ove šetnje prouče dovu.

image
KORDON POLICIJE/

Jedan čovjek je htio da se obrati na skupu, Sanin Musa mu je dozvolio, medjutim kada kazao da skup ne treba da bude isključuvo vezan za jednu vjeru i njihovo vjersko okupljanje, prekinuli su njegovo obraćanje.

10.30 U Parku kod Austrijske kuće traje skup u organizaciji inicijative “Iskorak”, čiji se učesnici protive održavanju Povorke ponosa. I ovaj skup praćen je jakim poliijskim osiguranjem, a kako nam javljaju naše ekipe sa terena, osim redara i uniformisanih policajaca, prisutni su i pripadnici MUP-a u civilu.

Iako je ulica Alipašina otvorena za pješake, tek pokoji prolaznik hoda ovom ulicom.

image
KORDON POLICIJE/
image
KORDON POLICIJE/

Organizator Sanin Musa je kazao da se u parku kod Austrijske kuće nalazi oko 150 učesnika, ponavljajući raniji stav kako se radi o nenasilnom skupu na kojeg niu dobrodošli svi oni koji zagovaraju nasilje.

– U ratu je Sarajevo bilo granatirano i okupirano, ali nikada nije bilo poniženo, ističe Musa.

Dodaje kako ne žele da djeca u srednjoj školi uče da je uredu kada dva muškarca ili dvije žene usvajaju dijete.

Prema njegovom mišljenju trebalo je biti boraca, odnosno branilaca BiH, koji su morali doći i reći ne može parada kroz centar grada koji su branili.

image
ODRZAVANJE KONTRAPOVORKE/
image
ODRZAVANJE KONTRAPOVORKE/
image
ODRZAVANJE KONTRAPOVORKE/
image
ODRZAVANJE KONTRAPOVORKE/
image
ODRZAVANJE KONTRAPOVORKE/

9.30

U organizaciji Inicijative iskorak u srajevskom parku kod Austrijske kuće danas se održava protest čiji učesnici se protive Povorci ponosa.

image
KONTROPOVORKA U SARAJEVU/A.Š./

– Mi na ovaj način želimo iskazati svoje neslaganje sa vrijednostima koje zagovaraju pripadnici te seksualne orijentacije. Ono za šta se mi zalažemo jesu tradicionalne vrijednosti porodice koje su ovdje prisutne vijekovima. Sada nas tjeru da se kitimo retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, straight i slično. Poznato je šta je tradicionalna porodica, a to je brak između muškarca i žene, kao što je to već stoljećima i kao što zapisano u Kur’anu, izjavio je za Oslobođenje Sanin Musa, organizator skupa

Prema njegovim riječima ovaj skup će obezbjeđivati policija i redari, kao i Povorku ponosa, čime bi trebalo biti spriječeno izazivanje nasilja u vrijeme održavanja Povorke.

image
KONTROPOVORKA U SARAJEVU/A.Š./

– Od kada smo najavili ovaj skup, neprestano ističemo da se radi o nenasilnom okupljanju. Ne podržavamo nasilje i svi oni koji su spremni na nasilje na ovaj skup nisu dobrodošli, naglasio je Musa.

Međutim, učesnici su donijeli transparente koji šalju homofobne, pa čak i fašističe poruke uz uvrede.

image
/AMIRA JABLAN/
image
MRŽNJA, A NE LJUBAV /AMIRA JABLAN/
image
/AMIRA JABLAN/
image
/AMIRA JABLAN/
image
/AMIRA JABLAN/


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime