Iranci se pokrštavaju kako bi dobili azil u Njemačkoj

0
6

Iran, Njemačka – Mohammed Ali Zonoobi naslonio je svoju glavu kako bi ju svećenik krstio svetom vodom. “Napuštaš li put satane i loših djela?” – upitao je svećenik Gottfried Martens. “Napuštaš li islam?”

“Da” – odgovorio je Mohammed Ali, koji je sada Martin i nije više musliman, nego kršćanin, prenosi AP.

On je jedan od stotina azilanata, najčešće iz Irana i Afganistana koji su se pokrstili kako bi na taj način dobili azil u Njemačkoj. Prelazak na kršćanstvo im neće povećati šanse za dobijanje azila, ali će svakako poslužiti kao izgovor da se ne smiju vratiti u svoje matične zemlje, jer su napustili islam i postali kršćani.

Svećenik Martens je i sam svjestan da među preobraćenima ima i onih koji su došli sa tom namjerom, ali njemu je to nebitno. Kako i sam primjećuje, barem 10% preobraćenika se nikada više ne vrati u crkvu. Međutim, niko od preobraćenika neće priznati da se pokrstio zbog azila, jer bi time sebi zatvorio vrata i mogao biti deprtovan kao kršćanski preobraćenik u Iran ili Afganistan, a što je u tim zemljama kažnjivo smrću. Većina ih tvrdi da se njihovo preobraćenje temelji na vjerovanju, a ne igrama dobijanja azila.

Vesam Heydari je 2009. godine tražio azil u Norveškoj, gdje se i preobratio na kršćanstvo, ali su norveške vlasti odbile dati, jer nisu su norveške vlasti smatrale da neće biti proganjan u Iranu kao kršćanin, pa se stoga preselio u Njemačju, gdje trenutno čeka rješenje situacije.

I sam Heydari tvrdi da većina preobraćenika želi samo ostati u Njemačkoj i da to nema nikakve veze sa vjerskim uvjerenjima.

Svećenik Martens kaže da se u protekle dvije godine broj ljudi u njegovoj zajednici koji dolaze na molitve popeo sa 150 na 600. Broj osoba koje su se pokrstile u prethodnih nekoliko godina u Njemačkoj ili Berlinu je nepoznat, ali svećenik Martens kaže da trenutno na krštenje čeka oko 80 Iranaca i Afganistanaca.

Mohammed Ali (na slici odjeven u bijelo), kaže da je Bibliju dobio kada je imao 18 godina, a na korak da napusti Iran odlučio se nakon što je uhapšeno nekoliko njegovih prijatelja kršćana, jer im vlasti nisu dopuštale da praktikuju svoju vjeru.

“Sada smo slobodni i možemo biti svoji” kaže Martin (nekada Mohammed Ali), čija supruga Afsaneh je postala Katarina, “a što je najbitnije, naša će djeca imati svijetlu budućnost u Njemačkoj i dobiti kvalitetno obrazovanje” – završava izjavu u nedjelju pokršteni Martin.

Piše: Resul S. Mehmedović

(dialogos.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime