Iran spreman pregovarati sa Saudijskom Arabijom o nafti

0
1

Bijan Zangeneh, Iran

Iran, Arabija – S ukidanjem sankcija Teheran ulazi na već pretrpano tržište, kojem planira ponuditi 500.000 barela nafte dnevno.

Iranski ministar za naftu Bijan Zangeneh je kazao da je njegova zemlja spremna pregovarati sa Saudijskom Arabijom i drugim članicama OPEC-a u vezi sa trenutnim zabrinjavajućim uvjetima na međunarodnom tržištu nafte.

Teheran je nedavno nastavio s izvozom nafte nakon što su ukinute sankcije Zapada nametnute zbog iranskog nuklearnog programa, te je objavio da planira proizvoditi 500.000 barela dnevno. Ovaj potez će stvoriti značajan pritisak na već preobilno snabdjeveno tržište, s obzirom na to da OPEC odbija smanjiti svoju proizvodnju.

“Podržavamo svaki vid dijaloga i saradnje sa zemljama članicama OPEC-a, uključujući Saudijsku Arabiju”, rekao je Zangeneh novinarima.

Iranski ministar za naftu je početkom januara rekao da je odluka određenih zemalja za suvišnu proizvodnju politički motivirana.

“Da postoji jaka politička volja, cijene nafte bi se izbalansirale u roku samo jedne sedmice”, rekao je on, prenosi Informativna agencija Islamske Republike (IRNA).

“Niko od proizvođača nafte nije zadovoljan trenutnim cijenama, koje će, dugoročno gledajući, naškoditi snabdjevačima.”

Zangeneh je kazao da Iranu treba do 200 milijardi dolara investicija kako bi obnovio svoju naftnu industriju.

Pad nafte

Globalni naftni sektor trpi udarce od ljeta 2014, od kada je izgubio otprilike 70 posto svoje vrijednosti.

Zemlje OPEC-a odbijaju da se prilagode zasićenom tržištu i drže dnevni limit proizvodnje od 30 miliona barela.

U međuvremenu su se cijene nafte oporavile zahvaljujući azijskim zemljama koje su kupovale naftu po povoljnim cijenama nakon što su dan ranije pale, ali analitičari upozoravaju da će dobici biti ograničeni s obzirom na to da globalno zasićenje koje je pogodilo tržišta ne pokazuje znake popuštanja.

Cijene sirove nafte su pale sa 100 dolara po barelu, koliko su iznosile u julu 2014, na ispod 30 dolara nakon što je tržište pogođeno kombinacijom preobilne proizvodnje, preobilnog snabdijevanja, slabe potražnje te usporavanjem globalne ekonomije, prije svega ključnog potrošača Kine.

U izvještaju Kuvajtskog finansijskog centra objavljenom u utorak navodi se kako se očekuje da će se udvostručiti javni dug naftom bogatih zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC), te da će izgubiti trećinu svoje imovine do 2020. dok budu tražile način da finansiraju svoje budžetske deficite.

U izvještaju se navodi da se zemlje GCC-a u 2016. suočavaju s ukupnim deficitom u iznosu 159 milijardi dolara. Primjera radi, zemlje GCC-a su 2012. godine imale ukupni suficit od 220 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Source: Islamski svijet



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime