Iran se pridržava sporuzuma, potpuno ukidanje sankcija za deset godina

0
2

Iran – Iran se pridržava zajedničkog akcionog plana, odnosno sporazuma između Irana i zemalja grupe 5+1, navedeno je u izvještaju koji je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predala Vijeću sigurnosti UN-a

Iran se pridržava zajedničkog akcionog plana, odnosno sporazuma između Irana i zemalja grupe 5+1, navedeno je u izvještaju koji je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predala Vijeću sigurnosti UN-a.

Iako je ovom potvrdom IAEA-e ukinuta većina sankcija uvedenih Iranu, potpuno ukidanje sankcije moglo bi se očekivati u roku od deset godina.

Nakon usvajanja zajedničkog akcionog plana između Irana i zemalja članica grupe 5+1 (Njemačka, Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija), Vijeće sigurnosti UN-a u julu 2015. izglasalo je da se ukinu sve ranije odluke o sankcijama te da se postavi novi program. Ipak, ova odluka uključila je i mehanizam koji omogućava ponovno uvođenje starih sankcija.

Prema ovoj odluci, tokom idućih pet godina će ostati embargo UN-a za prodaju i izvoz teškog konvencionalnog oružja, a embargo na trgovinu balističkih raketa će biti na snazi još osam godina. Tokom ovog perioda, zemlje koje budu željele vršiti prodaju balističkih raketa ili konvencionalnog oružja, to će moći uraditi samo uz dozvolu Vijeća sigurnosti UN-a.

Za veto prilikom glasanja za ovu odluku u Vijeću sigurnosti biće dovoljan glas jedne zemlje koja ima pravo na veto, a Sjedinjene Američke Države su već najavile da su protiv takve odluke.

U slučaju ako se Iran bude pridržavo sporazuma do kraja, odnosno ako to potvrdi IAEA, u roku od deset godina trebale bi biti ukinute sve sankcije ovo zemlje i tako bi sa dnevnog reda vijeća trebao biti u potpunosi izbačen član “Iranski nuklearni program”.

U slučaju da dođe do kršenja sporazuma od strane Irana, te ako to bude dokazano uz sve neophodne procedure, dolazi do automatskog vraćanja starih sankcija ovoj zemlji.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime