Iran razmatra kupovinu ruskih borbenih aviona

0
13
iran-razmatra-kupovinu-ruskih-borbenih-aviona
Iran, Rusija – Potpredsjednik Irana, Sorena Sattari, izjavio je za moskovski list “Kommersant” da bi iz interesovanja njegove zemlje za kupovinu najmanje dva tipa ruskih borbenih aviona mogla proizići saradnja i sporazum između Rusije i Irana.
Sattari je u Moskvi prisustvovao Međunarodnom aeronautičkom sajmu MAKS 2015, gdje se sastao i sa visokopozicioniranim ruskim zvaničnicima.
“U toku su intenzivni pregovori u tom smjeru, ali njih vrše naša ministarstva odbrane, pa bi i svi komentari trebali doći sa njihove strane,” kazao je Sattari.
“Jedino što vam trenutno mogu reći je da bi smo mogli potpisati ugovor o kupovini dvije vrste mlaznih aviona. Pregovori za ostvarenje te namjere su na pravom putu.”
“Razgovori sa ruskom stranom o raketnom sistemu S-300 takođe idu svojim tokom, ali o tome nisam razgovarao sa bilo kojim od ruskih zvaničnika, prilikom mojih sastanaka ovdje.”
Nakon završetka Iransko-iračkog rata, Iran je prve borbene avione kupio upravo od Rusije, MIG-29 i Su-24, a potom dobavio i raketne sisteme S-200, odrekavši se time letjelica uvezenih sa Zapada. Stoga bi mogući sporazum za Irance mogao biti i pomalo nostalgičan, kada je saradnja sa Rusijom, u domenu vojne tehnologije, u pitanju.
Iran je nešto kasnije počeo sa proizvodnjom vlastitog naoružanja, pa su sve trenutne rakete i raketni sistemi bazirani isključivo na domaćoj, iranskoj tehnologiji. Naorčito interesovanje pokazujui za ruski Sukhoi Superjet 100 (SJJ).
“Problem je u tome što mi imamo veoma specifičnu klimu. Moramo biti sigurni da će mlazni avioni funkcionisati normalno na velikim visinama i letjeti uprkos njenoj kompleksnosti,” kazao je dr. Sattari.
“Jedna od naših aviokompanija je već testirala SSJ i rezultati su obećavajući. Ukoliko nam Rusija ponudi povoljne finansijske uslove, mislim da će naše kompanije biti spremne na kupovinu.”
Saradnja u domenu nauke i tehnologije
“Rusija nema konkurenciju u mnogim oblastima svemirskih istraživanja i tu ona postavlja tempo. Pri tome, između ostalog, mislim na ruske letjelice za lansiranje u orbitu. Mi smo spremni poslati naše satelite u orbitu uz pomoć Rusije i ruskih lansirnih letjelica. Važno je da to učinimo u okvirima zajedničkih projekata.”
Prilikom sastanka sa zamjenikom ruskog premijera Dmitryem Rogozinom, donesena je odluka o formiranju Visoke rusko-iranske komisije za saradnju na polju nauke i tehnologije. Time je ostvaren pokušaj da se poboljša praktična saradnja i intenzivira zajedničko djelovanje u nauci i tehnologiji, kazao je Sattari za Kommersant.
U radu komisije će učestvovati veliki broj naučnika, stručnjaka i tehničkih specijalista. Zvaničnici dviju država će im omogućiti okvire za razmjenu iskustava i tehnologija.
Rusija nema konkurenta u domenu aeronautike zbog njenog besprijekornog pristupa dizajnu i proizvodnji, a posjeta sajmu MAKS je omogućila da se iznutra pogleda kako funkcionišu ruski umovi.
“Nadam se da će ovaj korak pomoći da se naša saradnja sa Rusijom, na ovom polju, podigne na jevan novi nivo,” zaključio je dr. Sorena Sattari.
(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime