Iran očekuje ukidanje sankcija SAD-a i EU-a 18. oktobra

0
0

iran-oekuje-ukidanje-sankcija-sad-a-i-eu-a-18

Iran, Zapad – Direktor Ureda za atomsku energiju Irana Ali Ekber Salihi je izjavio da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) 18. oktobra obznaniti suspenziju ili povlačenje sankcija prema Iranu.

Tokom gostovanja na iranskoj televiziji IRINN, Salihi je istakao da će u nedjelju biti saopćeno da su sankcije Iranu ukinute.

“Nakon što Vijeće čuvara Ustava Irana potvrdi nuklearni sporazum, suprotna strana će 18. oktobra saopćiti da je embargo suspendiran ili povučen”, rekao je Salihi.

Istakao je da će Iran ispoštovati nuklearni sporazum nakon što bude ukinut embargo zapadnih zemalja.

“Potrebno je da u nuklearnoj centrali Natanz smanjimo broj centrifuga sa 10 na 5 hiljada, kao i da izvršimo svoje obaveze u vezi sa aktivnostima koje se odnose na nuklearnu centralu Fordo i reaktor Arak. Nakon toga, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će potvrditi da smo ispunili svoje obaveze”, kazao je iranski zvaničnik.

Glasnogovornik Vijeća čuvara Ustava Irana Nejatullah Ibrahimiyan je također izjavio da će se Vijeće sutra sastati dodavši kako se najkasnije do četvrtka može očekivati konačna odluka u vezi sa pitanjem nuklearnog sporazuma.

Iranski parlament jučer je glasao o nuklearnom sporazumu postignutom sa velikim svjetskim silama i dao mu svoju podršku.

Da bi se sporazum i realizovao, ostalo je još da Vijeće čuvara da konačni sud. Vijeće čuvara je tijelo u kojem se nalazi 12 pravnika. Ukoliko oni odluče da sporazum nije u skladu sa ustavom ili islamskim običajima, može ga vratiti Parlamentu na ponovno razmatranje.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima posljednju riječ u iranskoj politici, rekao je pred 290 poslanika u Parlamentu da imaju priliku odobriti ili odbiti nuklearni sporazum. Ispostavilo se da je sporazum dobio podršku 161 poslanika. Protiv je bilo 59, 13 suzdržano, a 17 uopšte nije glasalo. Zasjedanju Parlamenta nije prisustvovalo 40 poslanika.

Inače rasprava o sporazumu u Parlamentu bila je veoma napeta, jer su tvrdolinijaši u nekoliko navrata pokušali spriječiti glasanje. Oni se nadaju da će uspjeti odugovlačiti sa implementacijom sporazuma kako bi uticaj predsjednika predsjednika Hasana Rouhanija oslabio do parlamentarnih izbora u februaru naredne godine.

Sporazum obavezuje Iran na ograničavanje nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Dogovor je postignut nakon skoro dvije godine pregovora Irana sa svjetskim silama među kojima su SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime