IPA Fond: Odluka o preusmjeravanju 47 mil. evra predviđenih za BiH

0
9
evroBiH – Odbor Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA/, koji čine predstavnici država-članica EU, sastaće se danas u Briselu da bi odobrio alokaciju sredstava iz programa IPA 2013 za BiH, potvrdila je portparol Delegacije EU u BiH Јamila Milović – Halilović.

Ona je rekla da je Evropska komisija pokrenula interni postupak za smanjenje “Nacrta preliminarnog nacionalnog programa 2013” u iznosu od 47 miliona evra namijenjenih BiH, od ukupno 87 miliona evra predviđenih ovim programom, odnosno ukidanje više projekata koji će uticati na sve nivoe vlasti u BiH.

Riječ je o projektima podrške za saobraćaj, podršci institucijama na svim nivoima za provođenje Zakona o malom biznisu i projektu nabavke opreme za parlamente.

Halilovićeva je navela da su projekti u oblasti saobraćaja trebali da finansiraju studije potrebne za izgradnju puteva i željezničkih pruga i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, uključujući i dionice Sarajevo -Vardište, Lašva – Јajce – Ugar – Banjaluka i banjalučku zaobilaznicu, kao i dijelove pruga Kostajnica – Doboj, Maglaj – Јelina, Zenica -Podlugovi i Doboj – Tuzla – Brčko.

Projekat za parlamente sadržavao je komponente za podršku parlamentima na svim nivoima vlasti.

“Finansiranje namijenjeno direktnoj dobrobiti građana BiH, preostalih 40 miliona evra neće biti smanjivano, kao što su slučajevi podrške za izbjegla i trajno raseljena lica, pitanje socijalne uključenosti u obrazovanje, te Akcioni plan za Rome”, naglasila je Halilovićeva.

Šef Sekcije za politička pitanja i odnose s javnošću u Delegaciji EU u BiH Јirgis Vilčinskas rekao je ranije da će monitoring komitet EU za pitanje IPA fondova danas će donijeti odluku o uskraćivanju 47 miliona evra namijenjenih BiH ukoliko do tada ne bude postignut dogovor o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić – Finci”.

(frontal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime