Inzkov izvještaj Ban Ki-moonu: BiH se nastavlja kretati silaznom putanjom

0
2

imageBiH – U skladu sa svojim mandatom prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Inzko je podnio redovni izvještaj Ban Ki-moonu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, u kojem je prezentirao stanje u vezi s provedbom Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za period od 21. aprila 2014. do 21. oktobra 2014. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Visoki predstavnik je upozorio kako je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim nivoima vlasti. Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica proljetnih poplava koje su rezultirale štetama u iznosu većem od dvije milijarde eura.

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije „potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike.“

Neuspjeh vlasti da uspješno reagiraju na poplave, neprekidna osporavanja Dejtonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme, rekao je visoki predstavnik u svom izvještaju.

On je također rekao da je od vitalnog značaja stalno prisustvo vojne misije EU u Bosni i Hercegovini s izvršnim mandatom, jer to omogućava OHR-u i drugim agencijama da vrše svoj mandat i ulijeva značajnu dozu povjerenja građanima BiH u svakom dijelu zemlje.

On je naglasio da u toku izvještajnog perioda vlasti nisu načinile nikakve konkretne pomake u smislu realizacije ciljeva koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira; niti je u Mostaru uspostavljen pravičan i ustavan izborni sistem.

Kao pozitivnu vijest, visoki predstavnik je spomenuo kako se učešće jedinica Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama širom svijeta uspješno nastavlja i da je Bosna i Hercegovina načinila korake u pravcu preuzimanja odgovornosti za kontrolu zračnog prometa od svojih susjeda nakon sporazuma postignutog pod okriljem Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) da bi Centar oblasne kontrole BiH (BH ACC) postao operativan.

Četrdeset šesti izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a dostupan je na adresi www.ohr.int.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a 11. novembra 2014. godine kako bi direktno informirao članove Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini.

(Nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime