Inzko zatražio od Budimira da poništi odluku o razrješenju Ante Krajine

0
1

ABSLIKE-2014_01_07_182247_246508737Sarajevo – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Iznzko očekuje da predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir osigura funkcioniranje institucija, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Inzko je danas na sastanku pozvao Budimira da poništi odluku od 3. januara kojom je razriješio dužnosti federalnog ministra finansija Antu Krajinu ili da tu odluku izmijeni na način da ministar finansija može i dalje obavljati njegove funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije. Visoki predstavnik je ponovno istaknuo potrebu za funkcionalnim institucijama.

„U interesu je građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti,“ rekao je Inzko.

Ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu se isplatiti plaće, boračka i socijalna davanja te servisirati unutrašnji i vanjski dug. Ove isplate prispijevaju veoma brzo.

Pored toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog vijeća BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda”, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik očekuje od predsjednika Budimira da riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obnašanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

Inzko podržava održavanje sastanka između premijera i predsjednika Federacije BiH radi dogovaranja daljnjih koraka.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime