Inzko: Zahtjev za reviziju je bio posljednja šansa Bošnjaka da se tu nešto učini

0
14

valentin_inzko_3(1)Sarajevo – Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji će za nekoliko dana obilježiti osam godina na toj funkciji, smatra da još uvijek nije došlo vrijeme za ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), te da BiH sada po prvi put ima realnu šansu da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Govoreći o odnosima u regiji, Inzko je za Tanjug izjavio da su ti odnosi popravljeni, naročito između vlada BiH i Srbije. S tim u vezi ističe skup balkanskih premijera, održan ovog mjeseca u Sarajevu, gdje je dogovorena ekonomska saradnja, infrastrukturno povezivanje regije i jačanje zajedničkog tržišta

– Autoputevi, željeznice, Bošnjaci u Novom Pazaru, Srbi u BiH…to nas sve povezuje. Imamo i isti jezik, koji ovdje zovu drugačije, u Crnoj Gori drugačije, u Srbiji drugačije, ali govorimo isti jezik – rekao je Inzko.

Na tvrdnju da odnosi u regiji ipak nisu idilični, te da su se značajno pogoršali, prvo između Sarajeva i Banje Luke, zbog proslave neustavnog Dana Republike Srpske, a potom i između Sarajeva i Beograda zbog pokretanja zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, Inzko nije zabrinut. On kaže kako proces evropskih integracija ide odlično, da je Federica Mogherini rekla da je impresionirana, priznaje da je proces dezintegracije prisutan „kod kuće“, ali da se i to može promijeniti.

– Predsjednik RS-a jeste prije dvije, tri sedmice izjavio da će RS krenuti putem Kosova, znači put neovisnosti, ali je poslije opet izjavio da podržava integritet BiH. I to se tako naizmjenično ponavlja. Jedanput ovako, jedanput onako – kaže Inzko.

On smatra da je Dodik veliki politički talent, ali da je “upitno u kojem pravcu troši taj talent”.

– Šteta što je krenuo s izjavama da je Sarajevo Teheran, da BiH nije održiva, da treba da se ide putem Kosova… Ali, nikad se ne zna kako će se ovo završiti. Može i dobro – kaže Inzko.

A to dobro, po njegovom mišljenju, je da Dodik počne podržavati integritet države BiH, unutar koje, kako kaže, postoji entitet RS s nadležnostima, koje joj niko ne želi oduzeti.

– Onda bi situacija u BiH bila mnogo relaksiranija – zaključuje on.

Kada je u pitanju zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, Inzko ističe da je taj zahtjev bio posljednja šansa za Bošnjake da se tu nešto učini, te da će se stvari sada vratiti u normalu i da revizija nije ni bila okrenuta protiv Srbije i Srba nego „protiv Miloševića i vremena koje je prošlo“.

Objašnjavajući posljedice svoje izjave u kojoj je u zajednički kontekst doveo RS i NDH, poslije čega je iz Banje Luke najavljen prekid svake komunikacije s njegovim Uredom, visoki predstavnika kaže:

– Kada sam govorio da 9. januar ne treba slaviti zbog tri odluke Ustavnog suda, rekao sam: neko će se dosjetiti da se slavi i 10. april, ali onda sam rekao i da to nikome ne pada na pamet. A komunikacija postoji. Još isti dan sam dobio pismo od gospodina Dodika, u vezi s mojim izvješćem za VS UN…

Istovremeno priznaje da se proteklih godina dosta toga promijenilo u primjeni nadležnosti visokog predstavnika:

– Nisam rekao da mogu uhapsiti Dodika, ali sam rekao da su ta vremena prošla, naročito vrijeme mog prethodnika Paddyja Ashdowna – kaže Inzko, odgovarajući na pitanje je li mislio da je realno uhapsiti predsjednika RS-a, kako su mediji prenijeli njegovu izjavu. Ističe da on lično priželjkuje „više domaćih rješenja, veću domaću odgovornost”.

– Bonske ovlasti i dalje imam. Svake godine dobijem produženje u Vijeću sigurnosti. Tačno je da ih ja koristim vrlo, vrlo malo malo, kao što nije tačno da sam ja neki diktator koji ne konsultira nikoga. Posljednjih pet, šest godina, ako sam ih koristio, a godinama nisam, radio sam to uz suglasnosti Vijeća za implementaciju mira – objasnio je.

Valentin Inzko kaže da dužina njegovog mandata nije oročena i da ovisi od Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za implementaciju mira:

– Ja sam penzionisani diplomat i nemam nikakav problem s tim. Mislim da se taj mandat treba završiti, kad za to dođe vrijeme – kazao je.

Inzko kaže da Europa neće biti potpuna dok ovdje bude „imala crnu rupu koja se zove Balkan ili, unutar Balkana, jednu crnu rupu koja se zove BiH“. Ipak ne vjeruje apokaliptičnim predviđanjima o mogućem novom sukobu na Balkanu.

– Ne vjerujem. Raspoloženja za sukob nema. U narodu vlada prioritet – samo da se ne puca. To je najvažnije. Zato se ne bi smjelo dogoditi da neko poželi razbiti ovu državu. Ja vjerujem da do toga neće doći – zaključio je Inzko.

(tanjug)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime