Inzko upozorio UN na postupke bh. entiteta Republika Srpska

0
13

Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini su neprihvatljivi planovi vlasti ovog bh. entiteta za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izvijestio je glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa o stanju u Bosni i Hercegovini, ocijenivši neprihvatljivim planove vlasti bh. entiteta Republika Srpska za uspostavu pričuvnog sastava policije.

Upozorio je i na druge probleme, posebice oko uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz 2018. godine, objavio je Ured visokog predstavnika – OHR u Sarajevu.

“Posljednjih tjedana jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavi pričuvnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja, koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u Bosni i Hercegovini”, kazao je Inzko tijekom sastanka s Guterresom u New Yorku.

Stajalište je visokog predstavnika kako u RS-u ne bi smjeli nastaviti provoditi takve planove, nego bi, kroz dijalog s drugim agencijama za provedbu zakona na državnoj i razini entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, trebali naći rješenje za postojeće sigurnosne izazove.

Okončati uspostavljanje vlasti

Narodna skupština RS-a je prošlog mjeseca podržala nacrt izmjena zakona o unutarnjim poslovima koji predviđa uspostavu pričuvnog policijskog sastava, ukinutog Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine.

To je izazvalo val osuda u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje su najavili poduzimanje sličnih mjera ukoliko RS ne odustane od uspostave pričuvne policije.

Inzko je tokom sastanka s Guterresom istaknuo i potrebu da se politički lideri u Bosni i Hercegovini fokusiraju na okončanje uspostave vlasti na svim razinama te da značajnije poboljšaju funkcionalnost na državnoj razini kada taj proces bude završen.

“Međunarodna zajednica očekuje da će nova tijela vlasti biti formirana što prije. Najvažnije je da Bosna i Hercegovina postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnoj razini i priče o državnosti entiteta, otcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a posebice one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprječavanje diskriminacije ostalih”, kazao je Inzko.

Izvor: Agencije, al jazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime