Inzko razriješio “misteriju”: Hrvatska nema saglasnost BiH za gradnju Pelješkog mosta

3
8

Valentin Inzko FOTO: UN

Izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka, 52. po redu, dobio je podršku gotovo svih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Izostala je podrška ruskog predstavnika Vladimira Safronkova, koji je izvještaj ocijenio kao neobjektivan i pristrasan.

Neobjektivne i pristrasne su, smatra Safronkov, kritike usmjerene na račun predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS). Ono što je ostalo neprimijećeno i u sjeni spomenutih kritika jeste Inzkova ocjena Ustavom definiranih nadležnosti u okviru BiH, a koja se tiče i aktuelnih neriješenih pitanja, kako u našoj zemlji tako i u regionu.

– Odluke Predsjedništva BiH ostaju na snazi sve dok ne budu opozvane ili se zamijene drugim odlukama – naveo je Inzko u svom izvještaju.

Ova ocjena visokog predstavnika, kao vrhovnog tumača odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, se tiče i odluka Predsjedništva BiH vezanih za proces pristupanja BiH NATO savezu i aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP), ali i drugih otvorenih spornih pitanja u vezi kojih se “lome koplja” u posljednjim mjesecima.

Jedno od tih pitanja jeste i odnos BiH prema izgradnji Pelješkog mosta. Predsjedništvo BiH je definiralo taj odnos još 17. oktobra 2007. godine i to jednoglasnim usvajanjem Zaključka koji negira postojanje bilo kakve saglasnosti institucija naše zemlje za gradnju tog mosta.

– Predsjedništvo BiH je na 11. sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju između BiH i Republike Hrvatske, održanoj 3. marta 2007. godine, iznijelo zvanični stav povodom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, u kojem je naglašeno da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanje otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države – navodi se u Zaključku.

Ovaj Zaključak, analogno sadržaju posljednjeg izvještaja visokog predstavnika i svim drugim zakonskim i poslovničkim aktima, na snazi je i danas, s obzirom da u međuvremenu Predsjedništvo BiH nikada nije izmijenilo ovaj Zaključak ili usvojilo novi koji tretira istu materiju na drugačiji način.

Shodno tome, Republika Hrvatska nema saglasnost nadležnih institucija BiH, a to je Predsjedništvo, za gradnju Pelješkog mosta dok se prethodno ne utvrdi morska granica između dvije države. Sve drugačije interpretacije ovog pitanja, a to se naročito odnosi na domaće zvaničnike, se kose sa Ustavom BiH, što je još jednom indirektno potvrdio sam visoki predstavnik.

(Faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime