Inzko o BiH pred Vijećem sigurnosti

0
21

indexBiH – Visoki predstavnik u BiH smatra da još ima vremena da vladajuće stranke u BiH naprave zaokret prije oktobarskih izbora 2014. godine, ali i upozorava da “vrijeme ističe”.  

 

Valentine Inzko je u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN upozorio na “generalno nepostojanje osjećaja urgentnosti” među stranačkim liderima i rekao da su protesti građana artikulirali “suštinsko nezadovoljstvo” stanovništva širom BiH.

-Građani su shvatili nešto što mnogi lideri u BiH još nisu: demokratija nije nešto što se dešava tek svake četiri godine na izborima”, istakao je.

Prema njegovom mišljenju, neuspjeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi riješili pitanje vojne imovine i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, blokirao je put BiH ka članstvu u NATO i EU.

On je naglasio da ustavne promjene, koje zahtijeva provođenje odluke “Sejdić i Finci”, nisu samo uvjet  za dalji napredak BiH ka članstvu u EU nego i test sposobnosti BiH da primijeni osnovne standarde ljudskih prava.

Predstavljajući svoj izvještaj za period od 20. aprila do 21. oktobra, visoki predstavnik je naveo da postoje “neadekvatnosti” u okviru rukovodeće strukture u Federaciji BiH, osporavanja suvereniteta BiH koja dolaze od političara iz Republike Srpske i neuspjeh institucija da obezbijede provođenje presuda Ustavnog suda BiH kao dokaze još neriješenih problema u BiH.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži podršku svim onim snagama u BiH koje su spremne da pomognu BiH da postigne napredak i da se “suprotstavi onima koji bi je vodili unazad ka daljim podjelama i dezintegraciji”.

On je naglasio vitalnu ulogu vojnih misija EU i NATO u BiH koje građanima potvrđuju da je BiH sigurna, te pozdravio dalji angažman misija EUFOR i NATO sa izvršnim mandatom.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime