Inzko: Međunarodna zajednica i EU moraju pojačati napore u BiH

0
6

Inzko: Međunarodna zajednica i EU moraju pojačati napore u BiH

“Teški izazovi pred kojima se nalaze i EU i BiH zahtijevaju strateški angažman i opredjeljenje. Ne smijemo zanemariti obim tih izazova i moramo se uhvatiti u koštac s njima”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik također je naglasio značaj nedavnog napretka BiH na putu ka EU.

“Ja sam čvrst zagovornik integracije BiH u EU i mislim da će proces integracije pokrenuti i ubrzati reforme koje su neophodne da se unaprijede funkcionalnost zemlje i dobrobit građana. Iz tog razloga mi je drago da je BiH sada dobila upitnik EU i da može početi sa prijeko potrebnim promjenama”, rekao je.

Tokom svog govora, koji je objavljen na internet stranici OHR-a, visoki predstavnik Inzko izrazio je zabrinutost zbog toga što neki političari ne poštuju vladavinu prava, ignorirajući ili čak odbacujući sudske odluke. Nepoštivanje vladavine prava ne samo da je ozbiljan problem samo po sebi nego ima i direktan utjecaj na mnoge građane. Naprimjer, građanima Mostara već godinama je uskraćeno osnovno pravo da biraju svoje lokalne predstavnike, a dvije najjače stranke u Mostaru pokazale su malo inicijative da riješe taj problem. S druge strane, organi vlasti RS kao i stranke sa sjedištem u RS poduzeli su korake i aktivnosti protivne samim osnovama Daytonskog mirovnog sporazuma, prekršivši odluke Ustavnog suda.

U zaključku, visoki predstavnik je rekao da “međunarodna zajednica i EU moraju zadržati kurs u Bosni i Hercegovini i pojačati svoje napore. Trebamo obnoviti napor koji se suprotstavlja ozbiljnim izazovima i koji kao prioritet postavlja reforme koje su dovoljno duboke da Bosnu i Hercegovinu transformiraju u modernu, funkcionalnu i prosperitetnu državu”.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime