Investitori iz Bahrena zagrijani za izgradnju regionalne deponije u Goraždu

0
0

Goražde – Izgradnja regionalne deponije u Goraždu je izvjesna, najavili su potencijalni investitori predstavnici Bahrain Management Centra prilikom posjete Goraždu u utorak.

– Sa naše strane 100% je izvjesno investiranje u Općinu Goražde. U ovom trenutku smo u fazi ispitivanja situacije i količine smeća koje se nalazi na ovom području, kao i ispitivanja radne snage i svega što je već na terenu kako bismo znali kakva je tehnologija potrebna. Kroz par sedmica ćemo imati uvid u cijelu situaciju i koliko će novca biti uloženo u ovaj projekat, kazao je menadžer Bahrain Management Centra Seen Jaberi.

U sklopu posjete organizovan je obilazak lokacije stare napuštene deponije „Haldišta“, zatim aktuelne deponije komunalnog otpada „Šišeta“ i lokacije predviđene za izgradnju novog „Regionalnog centra za upravljanje otpadom Trešnjica“.

Jaberi je rekao da je cilj posjete Općini Goražde da se sagleda situacija za investiranje i zbrinjavanje otpada, bez deponiranja u zemlju i spaljivanja.
– Nakon dugotrajnog istraživanja cilj nam je da jednostavno zbrinemo otpad na način da iskoristimo potencijal koji se nalazi u smeću u proizvodnji plinova i struje, kao i da recikliramo ono što ostane i vratimo kao sirovinu na tržište, kazao je Jaberi.

Govoreći o posjeti potencijalnih investitora iz Bahraina pomoćnik načelnika Općine Goražde Enver Adžem u izjavi za medije je naglasio da je pri kraju aktivnost oko pribavljanja tehničko-investicione dokumentacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije Trešnjica.

– Dobili smo ekološku dozvolu, lokaciju i kupili zemljište. Općinsko vijeće je donijelo odluku da idemo u javno-privatno partnerstvo radi obezbjeđenja dodatnih sredstava. U toku je izdavanje završne investiciono-tehničke dokumentacije tako da su se počeli javljati budući investitori. Pored posjete iz Slovenije i Mađarske, iz Bahreina su se javili investitori koji bi željeli da investiraju u izgradnju deponije. Mi ćemo u skladu sa Odllukom o javno-privatnom partnerstvu koju je Općinsko vijeće usvojilo raspisati javni poziv pa će potencijalni invenstitori podnijeti aplikaciju, a mi ćemo izvršiti bodovanje i odrediti koja je to najbolja tehnologija kao i to šta je najekonomičnije, kazao je
Adžem te dodao da vjeruje kako će se sredinom ljeta zaključiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu i krenuti sa izgradnjom.

Načelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da je Općina Goražde na dobrom putu da riješi problem odlaganja otpada
– Problem cijele naše regije jeste odlaganje sanitarnog otpada. Nakon što smo završili mnoge faze kroz kupovanje zemljišta i pribavljanja dozvola na dobrom smo putu da rješimo ovaj problem, kazao je Ramović.

Nakon obilazka pomenutih lokacija u hotelu Behar održana je tehnička konferencija sa prezentacijom tehnologije i koncepta „Zero Waste“ u sklopu koje je predstavljena Zero Waest tehnologija i način na koji se pomoću nje zbrinjava otpad.

Za ovakav model rješavanja problema otpada zainteresovani su i predstavnici nekoliko općina u srednjoj Bosni, koji su također prisustvovali prezentaciji projekta izgradnje centra.

(indikator.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime