Investicija od 38 miliona maraka: Pogledajte kako će izgledati novi terminal na Sarajevskom aerodromu

0
10

Međunarodni aerodrom Sarajevo kreće s proširenjem Terminala B, odnosno s gradnjom pristanišne zgrade koja je dimenzionirana za procesuiranje milion putnika. Na ovu investiciju menadžment aerodroma odlučio se prvenstveno radi poboljšanja usluga, s obzirom na to da se već u ovoj godini očekuje promet od 900.000 putnika!

Tendencija rasta

Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kaže za „Dnevni avaz“ kako je evidentno da postojeća infrastruktura neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa.

– Pristanišna zgrada Terminala B je objekt kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe. Riječ je o jednom od najznačajnijih objekata na aerodromu koji svojim resursima osigurava izvršavanje aviooperacija. Terminal B je dimenzioniran za procesuiranje milion putnika. Tendencija rasta broja putnika očekuje se i u ovoj godini, posebno zbog uvođenja novih linija – ističe Kajmaković.

armin-kajmakovic-direktor-aerodroma-sarajevo

Kajmaković: Uvođenje novih linija

Posao izrade glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja Terminala B dodijeljen je projektantskoj kući „Grupa Arh“ poznatog sarajevskog arhitekte Seada Gološa. Radi se inicijalno o projektu koji je ista kuća izradila još prije sedam godina, a koji je bio osnova za predugovaranje s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija.

– Nažalost, prethodni menadžment odustao je od proširenja pristanišne zgrade, što se pokazalo kao retrogradna odluka, jer imamo situaciju da su svi kapaciteti Terminala B postali limitirani, odnosno dostigli su svoj maksimum. Naravno, projekt koji je rađen prije više od sedam godina mora biti detaljno preprojektiran kako bi se prilagodio aktuelnim avijacijskim i sigurnosnim trendovima, standardima i potrebama modernog aerodroma, a sve radi kvalitetnijeg i efikasnijeg procesuiranja putnika, prtljaga i aviona – dodaje Kajmaković.

terminal-aerodrom-4

Dodatni prostor

Proširenje pristanišne zgrade, ističe on, ne smije utjecati na redovno obavljanje aviooperacija.

– Procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona maraka. Proširenjem bi se trebalo osigurati dodatnih 9.000 kvadratnih metara prostora – kaže Kajmaković.

Šta će sve biti sagrađeno

Proširenje pristanišne zgrade podrazumijeva gradnju četiri etaže – suteren, prizemlje i dva sprata. Dograđeni dio činit će jedinstvenu arhitektonsku, građevinsku i tehnološku cjelinu s postojećim Terminalom B.

– Planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, duty free shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi – kazala je za Avaz.ba Sanja Bagarić Arnaut, stručna saradnica za odnose s javnošću na Sarajevskom aerodromu.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime