Invalidi i borci prijete blokadom institucija

0
4

ABSLIKE-2014_01_09_210100_732197229Orasje – Vlada FBiH je danas ovlastila Nermina Nikšića, federalnog premijera, da potpiše nalog za plaćanje tranše direktnog vanjskog duga FBiH prema OPEC fondu, što je trebalo da bude urađeno dan ranije, dok institucije vlasti još nisu odlučile kako deblokirati sve druge isplate iz budžetske kase nakon smjene Ante Krajine, ministra finansija FBiH.

Istovremeno, iz udruženja civilnih invalida i boračkih organizacija, čije naknade isplaćuju iz budžeta FBiH, najavljuju mogućnost protesta pa i blokade zgrade Vlade FBiH ako početkom iduće sedmice ne bude riješen problem.

Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede FBiH, kazao je danas da se nije zakasnilo sa otplatom duga OPEC fondu, dok za problem isplata invalidnina, plata, poticaja i svih ostalih transfera iz budžeta postoji nekoliko mogućih rješenja, ali prije konačne odluke Vlada čeka konsultacije sa Uredom visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Vidjećemo u ovih dan-dva šta će biti. Čekaju se konsultacije premijera sa OHR-om da bude odabrana opcija koja je najprihvatljivija. Moguće rješenje je da Vlada donese uredbu sa zakonskom snagom kojom će ovlastiti sekretara ili pomoćnike ministra financija da budu prvi potpisnici naloga za isplate”, naglasio je Lijanović.

Po Zakonu o izvršenju budžeta FBiH prvi potpisnik naloga je isključivo ministar finansija, a drugi je premijer ili dopremijer. Smjenom Krajine, o čemu je odluku u petak donio Živko Budimir, predsjednik FBiH, isplatu transfera iz budžeta od petka nema ko da potpiše.

Tomo Vidović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da nije bilo riječi o tome da Parlament hitno izmijeni Zakon o izvršenju budžeta, odnosno rečenicu u kojoj se navodi da je prvi potpisnik naloga ministar finansija. Istakao je da je potrebno sačekati šta će se dalje rješavati u vezi sa Budimirovom odlukom o smjeni Krajine.

“Ustavni sud FBiH, kojem je podnesen zahtjev za rješavanje spora, treba da se očituje. Problem isplata iz budžeta operativno se može prevazići prenosom ovlasti sa ministra finansija na jednog od pomoćnika. Vlada može donijeti tu odluku. Međutim, problem je što Krajinu niko ne može odmijeniti kao člana Fiskalnog vijeća BiH, predsjednika Upravnog odbora Odraza, kao ovlaštenu osobu za aranžman sa MMF-om”, rekao je Vidović, te napomenuo da očekuju i šta će reći OHR.

Iz OHR-a su danas kratko odgovorili da imaju česte konsultacije sa svim stranama.

Ranije su saopštili da su pozvali Budimira da povuče odluku ili je izmijeni na način da Krajina može obavljati funkciju ministra finansija do imenovajna novog ili dok sud ne odluči drugačije, kao i da je Budimirova odluka pravno upitna. Ragib Hadžić, potpredsjednik Budimirove stranke SPP-a, kazao je da Budimir nema namjeru povući odluku.

Ale Hošić, predsjednik Saveza RVI FBH, danas je istakao da korisnici boračkih naknada neće sjedjeti skrštenih ruku, te od ponedjeljka slijede konkretne mjere ako ne bude isplata naknada koje treba da “legnu” od 10. do 12. u mjesecu.

“Nećemo biti predmet političkog potkusurivanja. Izvršićemo pritisak koji podrazumijeva i izlazak na ulicu većeg broja ljudi”, rekao je Hošić i dodao da OHR može povući najbrži potez, a to je poništiti Budimirovu odluku.

Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom FBiH, naglasio je da će problem isplata morati biti riješen i da će čekati nekoliko dana na to.

“Još ima vremena, ali ponedjeljak, utorak će biti kritično ako Vlada ne donese neku odluku kojom će to riješiti. Onda nećemo doći pred zgradu Vlade nego ćemo ući u zgradu Vlade i blokirati je. Neka rade posao ili napolje”, naglasio je Arapčić.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao je da isplata decembarskih penzija teče normalno, jer je Krajina uspio, dok je bio još ministar, potpisati nalog za isplatu redovne tranše za Zavod PIO FBiH. Međutim, dodao je, ako bude problema sa isplatom januarske penzije, koja se pri tome očekuje da bude veća za pet odsto, slijedi i protest penzionera.

Budimir je u prošli petak donio odluku o smjeni Krajine, jer, kako je naveo, pripadnici boračke populacije u općinama Grude, Ljubuški, Posušje i Orašje nisu do kraja 2013. godine dobili naknade.

Ambasada SAD zabrinuta

Ambasada SAD u BiH izuzetno je zabrinuta situacijom nastalom nakon smjene Ante Krajine, ministra finansija FBiH, te su pozvali Živka Budimira, predsjednika FBiH, da razmotri posljedice svoje odluke o smjeni Krajine.

“Činjenica da Ministarstvo finansija nije u potpunosti funkcionalno ima ozbiljne posljedice na javne finansije i po građane FBiH. Pozivamo predsjednika FBiH da ozbiljno razmotri posljedice svoje odluke, a sve strane pozivamo da hitno poduzmu korake da bi se izbjegla ozbiljnija šteta za javne finansije FBiH”, kazali su u Ambasadi.

Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, poručio je da je za provođenje ekonomskih politika za 2014. godinu, koje MMF može podržati u okviru stendbaj aranžmana sa BiH, od presudne važnosti potpuno operativno i funkcionalno Ministarstvo finansija FBiH.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, je istakao da je odluka o smjeni Krajine dodatno zakomplikovala haotičnu situaciju koja je prisutna od prvog dana formiranja Vlade FBiH.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime