INTERVJU- Semiha Borovac: Najugroženije osobe će dobiti krov nad glavom

0
27

borovac semiha19

Brčko – Cilj je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba, navela je Borovac.

Ministrica za izbjegle i raseljene osobe BiH Semiha Borovac je potpisala sporazum o saradnji na sprovođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) s resornim ministrima iz FBiH i RS-a Edinom Ramićem i Davorom Čordašom kao i s Rifetom Mujanovićem, šefom Odjela za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Brčko distrikta. U intervjuu za Faktor ministrica Borovac je istakla kako se radi o najvećoj investiciji u BiH, poslije Koridora 5c.

FAKTOR: Izgradnja stambenih  jedinica je planirana u 19 općina na cijeloj teritoriji BiH. O kojim se općinama tačno radi?

BOROVAC: Radi se o 19 lokalnih zajednica, odnosno u okviru Regionalnog stambenog programa stanovi će biti građeni u Brčko distriktu BiH u općinama: Bosanski Petrovac, Foča u Federaciji BiH, Goražde, Ilidža, Jajce, Olovo, Pale-Prača, Tuzla, Zenica, Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Brod, Derventa, Foča, Gradiška, Prijedor i Vlasenica. Ovim programom BiH, Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona. Sveukupno 74.000 korisnika. Vrijednost Programa je procijenjena na 1,2 milijarde KM, a dio koji pripada BiH je iznos oko 200 miliona KM.

FAKTOR: Kada počinje realizacija projekta? Hoće li biti po principu raspisivanja javnog konkursa?

BOROVAC: Realizacija je već počela. Izvršeno je strukturiranje stanova prema brojnosti porodica koje su potencijalni korisnici stambenog zbrinjavanja, što je omogućilo izradu projektnog zadatka za projektante. Nabavke se provode u skladu sa domaćim Zakonom o javnim nabavkama. One obuhvataju: izradu glavnih projekata, reviziju projekata, izvođenje radova na izgradnji objekata i nadzor nad izvođenjem radova.

FAKTOR: Koje uvjete građani moraju ispunjavati da bi bili obuhvaćeni ovim projektom? Kome tačno je namijenjen projekat?

BOROVAC: Stanovi su namjenjeni najugroženijim kategorijama izbjeglih i raseljenih osoba, koje do sada nisu riješile pitanje krova nad glavom. Prvi i osnovni uvjet je da oni kao i njihovi članovi porodice nemaju imovinu niti su u poslijeratnom periodu dobili donacije od vlasti za rješavanje stambenog pitanja na bilo koji način.
Vlasnici stanova koji će biti izgrađeni, ostaju u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica, znači neće se moći privatizirati i koristit će se isključivo za potrebe stambenog zbrinjavanja ugroženih kategorija stanovništva po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

FAKTOR: Koji je krajnji cilj ovoga projekta?

BOROVAC: Cilj je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Tokom planirane implementacije u trajanju od pet godina, projekat će se provoditi u fazama, za koje se pripremaju posebni potprojekti. BiH je do sada podnijela aplikacije za četiri potprojekta ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM, u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje 1.870 porodica.

U saradnji sa lokalnim zajednicama, ovi potprojekti se provode u više od 70 gradova/općina širom BiH. Završena je isporuka građevinskog materijala i izgradnja 20 objekata za lokalnu integraciju. Otpočeli su radovi na obnovi i izgradnji 50 objekata za povratak, a pokrenuti tenderi za izvođenje radova 100 kuća za potrebe povratka izbjeglih osoba iz zemalja regiona u BiH, kao i tenderi za projektovanje oko 400 kuća za potrebe povratka raseljeljenih osoba u BiH.

Objekti će se početi graditi u proljeće ove godine, tako da bi se do kraja 2016. godine moglo planirati useljenje gotovo 1.000 porodica u njihove domove. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava.

Bez doma 8.600 osoba

U Bosni i Hercegovini u 121 kolektivnom centru boravi 8.600 osoba. Međutim Regionalnim stambenim programom (RSP) se neće riješavati njihovo zbrinjavanje, nego posebnim projektom “CEB II“, koji se provodi paralelno.

-Vrijednost tog projekta je 200 miliona KM, ali se on finansira iz kreditnog zaduženja kod Razvojne banke Vijeća Evrope, za razliku od RSP-a, koji se finansira iz donatorskih sredstava. Kako ne bi došlo do preklapanja korisničkih grupa, raseljene osobe smještene u kolektivnim centrima izuzete su iz RSP-a. Kroz projekat „CEB II“, koji je u toku, bit će izgrađeno 2.611 stambenih jedinica za 7.247 osoba. Na taj način bi do kraja 2017. godine trebao biti zatvoren 121 kolektivni centar, koliko ih trenutno egzistira u BiH – navela je ministrica Borovac.

(Dž. Sarić Kozić/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime