Intervju sa Nusretom Helićem, načelnikom općine Gračanica: Gračanica je jednom nogom u Evropi

0
1

Gračanica – U intervjuu za Gračanički.ba načelnik općine Gračanica Nusret Helić govori o stanju u kojem se danas nalazi Općina, o tome šta je on uradio od vremena od kako se nalazi na čelu Općine, o budućim projektima… Intervju objavljujemo u dva dijela.

Gračanički.ba: Uvaženi načelniče, u kakvom stanju se danas nalazi općina Gračanica?

Načelnik Helić: Kad je Gračanica u pitanju danas ja sam uvjeren, i ima puno dokaza, da je danas općina Gračanica napredna i moderna lokalna zajednica sa razvijenom, prije svega privrednom infrastrukturom. Poduzetnička sredina sa dosta izgrađenom ostalom infrastrukturom, prije svega mislim na vodovod, kanalizaciju, javnu rasvjetu, sa dobro organizovanim zdravstvenim sistemom. Gračanica je vrlo dobro riješila i društvene djelatnosti, prije svega mislim na sport, kulturu, obrazovanje. Gračanica je prihvatila evropske standardje i kriterije. To nam govori i mnoštvo međunarodnih organizacija sa kojima puno radimo na zajedničkim projektima. Često kažu da je Gračanica jednom nogom u Evropi, kad će BiH? Ono što su sigurno problemi Gračanice jeste veliki broj nezaposlenih. Iako lično smatram da podaci iz Zavoda nisu pouzdani, jer pola od tih ljudi negdje radi na crno, a tu su da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu. Problem Gračanice je što nemamo finansijskih kapaciteta da brže rješavamo i otklanjamo posljedice elementarne nepogode od prošle godine. Štete su ogromne, prelaze preko 80 miliona KM, a mi smo do danas dobili negdje oko milion i po uz naša sredstva koja smo obezbjedili. Sasvim sigurno mogu reći da je Gračanica među vodećim sredinama kada je u pitanju infrastrukura i sve ovo o čemu sam govorio.

Gračanički.ba: Ako bismo upoređivali Gračanicu sa početka vašeg prvog mandata kao načelnika i danas šta biste nam kazali, šta se sve uradilo?

Načelnik Helić: Kada je to u pitanju po meni su to dvije različite sredine, dvije različite općine. Vratite se i vi u tu 2001. godinu i biće vam sve jasno. Izgrađena je poslovna zona, desetine novih poslovnih objekata, desetine tržnih centara, moderna infrastruktura, asfaltirano je preko 30 ulica u gradu. Asfaltirali smo preko 200 kilometara puta u mjesnim zajednicama i sve su povezane sa modernim asfaltnim putevima. Moram se ovdje zaustaviti i odgvooriti na kritike pojedinih koji kažu da je načelnik razvijao mjesne zajednice nauštrb grada. To nije tačno. Htjeli smo da obezbjedimo slične uslove ljudima koji rade i žive na selu. Grad Gračanica nema redukcije vode. Mogu mnogi o vodovodu misliti svašta, ali Gračanica nema redukcije vode već 15 godina. Rješili smo vodosnabdijevanje u tri-četiri mjesne zajednice, i to trajno, izgradili smo nekoliko škola. Rekao sam već da smo dobili modernu bolnicu, veoma razvijen Dom zdravlja. Dobili smo i sportsku salu. Sad je dvorana jedino u Gračanici besplatna za sve sportiste, a godišnje je za razne klubove to iznosilo oko 150 hiljada KM. Sad je to besplatno. Dobili smo modernu toplanu. Stavili smo sve u funkciju da omogućimo što bolje uslove.

Gračanički.ba: Koji su to projekti od značaja za Gračanicu a koji se namjeravaju realizirati u skorijem periodu?

Načelnik Helić: Ima još nekih pitanja koja su nerazjašnjena. Ja ću pokušati nabrojati šta su nam to prioriteti u narednom periodu. Krećemo sa izgradnjom ili nastavkom izgradnje dva kolektora, lijevi i desni, rješavanje kanalizacionih sistema za čitav grad. Ujedno se rješavaju površinske vode. To je projekat iz kredita Evropske banke. Vrijednost projekta je oko 6 miliona KM. Sljedeći naš projekat jeste fabrika za prečišćavanje vode. Mi konačno moramo staviti sportsku salu na Bazenu u funkciju. Ove godine ulažemo 250 hiljada KM u tu svrhu. Onda ćemo pokušati naći ostatak sredstava kako bi salu stavili u funkciju.
Nama je već sada problem deponija. To je jedno goruće pitanje. To rješavamo kroz kantonalnu odnosno regionalnu deponiju i mislim da je to za Gračanicu najkvalitetnije rješenje. Tu je 14 općina u regiji Doboj. Lokacija je u Doboju. U poodamaklom je dobu, urađene su studije, odobrena je lokacija od strane Vlade RS-a. Ostaje nam da pokrijemo vodosnabdijevanje Lukavicu i još neka mjesta. I u taj projkat smo već ušli.
Iznio sam neka pitanja koja su ključna za razvoj općine Gračanica.

Gračanički.ba: Gračanica je nadaleko poznata kao „od posla čaršija“. Da li smo izgubili taj naziv odnosno da li su neke druge općine pretekle Gračanicu kada je u pitanju privreda i obrt?

Načelnik Helić: Gračanica još uvijek nosi epitet „Od posla čaršija“. Uporedite firmu u okruženju koja se može porediti sa Plamingom, Elatekom, Helioplastom, Kovanom, Trgovirom, Europrostom itd. To su sve firme koje, u vrijeme ekonomske krize dobro posluju, zapošljavaju nove ljude. O takvim firmama treba pričati, a ne samo o problemima kako pojedine firme nestaju, gase se. Ima puno uspješnih firmi. Dobro je da se i u okruženju neke općine brzo razvijaju i to je dobro. Ali Gračanica i dalje slovi kao „od posla čaršija“.

(Gračanički.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime