Intervju s optuženim kao dokaz

0
5

 imagesSrebrenica – Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo dokaze o evakuaciji stanovnika iz tog grada i pretresu terena.

Među 40 materijalnih dokaza koje je tužilac Predrag Tomić uložio nalazi se naređenje Komande Drinskog korpusa iz jula 1995. godine o evakuaciji iz Srebrenice.

“Naredba je dostavljena brigadama. Traži se dostavljanje na raspolaganje autobusa radi evakuacije iz enklave Srebrenica”, rekao je Tomić.

Uložio je i dokument Drinskog kopusa u kojem se navodi kako “u medijima treba prikazati korektan tretman prema stanovništvu, a s ciljem da se lakše ovlada enklavama Srebrenice i Žepe”.

Među uloženim dokazima je akt kojim se dokazuje da je Vojska Republike Srpske (VRS) kontrolisala područje oko Konjević Polja.

“Ulažemo i naređenje o pretresu terena bivše enklave Srebrenica”, kazao je Tomić.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana koja su počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Tužilac je uložio intervju s optuženim Stanišićem objavljen u novinama Zvorničke brigade, te fotodokumentaciju s uviđaja na licu mjesta, čime je okončano ulaganje materijalnih dokaza.

Odbrane su prigovorile na neke od dokaza, navodeći da nisu relevantne za optužene ili vrijeme iz optužnice.

Suđenje se nastavlja 11. februara, saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime