INTERVJU – Midhat Husić, kandidat za načelnika općine Banovići: Poslovna zona će donijeti veliki broj radnih mjesta

0
8

Banovići – Proteklih godina sam imao preodgovoran zadatak, prvo kao čovjek, a onda i kao načelnik jer sam zatekao deficitarni budžet i višemilionske obaveze, kaže Husić u razgovoru za Faktor.

RAZGOVARALA: SANELA KARAICA

Midhat Husić, aktuelni načelnik općine Banovići i kandidat za novi mandat, vjeruje da će njegovi sugrađani prepoznati sve pozitivne pomake koji su napravljeni u prethodnom periodu i pružiti mu priliku da u narednim godinama privede kraju započete i realizira planirane projekte koji će omogućiti stanovnicima Banovića zapošljavanje i kvalitetniji život. U intervjuu za Faktor Husić govori o očekivanjima od Lokalnih izbora 2016, problemima sa kojima se suočava općina i planovima za njihovo rješavanje, te drugim temama.

FAKTOR: Na čelu Općine Banovići proveli ste dvije godine. Izabrani ste na vanrednim izborima 2014. osvojivši nevjerovatnih 94,12 posto glasova. Jeste li opravdali povjerenje sugrađana i kakvu podršku očekujete u oktobru?

HUSIĆ: Iskreno se zahvaljujem svim građanima na ukazanom povjerenju i nadam se da sam opravdao njihovo povjerenje. Ovakav rezultat, kada je u pitanju izbor za općinskog načelnika, je rijetkost, što mi ukazuje posebnu čast i naravno donosi dodatne obaveze. U ovom mandatu imamo mogućnost za još brže i veće iskorake ka uređenju i razvoju naše općine. Proteklih godina sam imao preodgovoran zadatak, prvo kao čovjek, a onda i kao načelnik jer sam zatekao deficitarni budžet i višemilionske obaveze. Zahvaljujući jedinstvenoj podršci uspio sam stabilizirati budžet za vrlo kratko vrijeme i dovesti u stanje stabilno za funkcioniranje općine, izmirivanje redovnih obaveza i investiranje u razvojne projekte, što mi je bio prvi zadatak. U oktobru očekujem bar istu podršku, ali ne podršku samo meni nego i Stranci demokratske akcije i još snažnijem jedinstvu lokalne zajednice.

FAKTOR: Koji je najveći problem sa kojim se suočavaju građani i Općina, te kako ga namjeravate riješiti?

HUSIĆ:  Najveći problem cijele BiH pa tako i Banovića je zapošljavanje. Općina Banovići ima približno 6.000 zaposlenih i relativno visok stepen zaposlenosti u odnosu na broj stanovnika i okruženje. Prosječna plaća je nešto iznad federalnog prosjeka, a značajno iznad kantonalnog. Uz rudnik i projekte izgradnje termoelektrane, cementare i kamenoloma, mi smo se već opredjeljenjem za izgradnju industrijske zone aktivno uključili u rješavanje pitanja zapošljavanja. Općinsko vijeće već je donijelo odluke o osnivanju poslovne zone i u tom pravcu ćemo postepeno rješavati probleme.

FAKTOR: Najavili ste realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata. Koji su najvažniji, odnosno, čemu će se građani najviše obradovati?

HUSIĆ:  Infrastruktura je osnova za bolje uslove života građana. Za infrastrukturu smo do sada uložili blizu šest miliona KM i realizirali više od 60 infrastrukturnih projekata, te isto toliko smo završili manjih intervencija na području cijele općine.

Izgradili smo oko 12 kilometara novih puteva. Kroz projekat zaštite okoliša urađeno je oko tri kilometra kanalizacione mreže ukupne vrijednosti oko 200.000 KM. Također, poboljšano je vodosnabdijevanje u nekoliko mjesnih zajednica kroz izgradnju rezervoara i rekonstrukciju mreže, unaprijeđena je komunalna higijena, uređeni su i očišćeni vodotoci, uređena su stepeništa, izgrađena led javna rasvjeta i uređene zelene površine u centru grada.

Urađeno je dosta toga, a najbolji svjedoci tome su građani. Ulagali smo ravnomjerno u sve mjesne zajednice. Neki od projekata su u toku realizacije, a jedan od najvećih u posljednjih deset godina je izgradnja kružnog toka kojim će se rasteretiti saobraćaj u gradu i povećati sigurnost u saobraćaju. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Vladom TK i Direkcijom cesta TK, a tu je i projekat izgradnje treće faze Trga žrtava Srebrenice čijom realizacijom ćemo dobiti najljepši trg i uređenu gradsku šetnicu sa energetski efikasnom javnom rasvjetom. Izvršit ćemo rekonstrukciju toplovodne mreže na ključnom čvorištu i time osigurati sigurniju isporuku toplotne energije. Ovim projektima zaokružit ćemo ciklus dvoipogodišnjeg investiranja u kapitalne projekte

FAKTOR: Šta će za Banoviće značiti izgradnja termoelektrane? Kako će se ova investicija od milijardu maraka odraziti na općinski budžet, poslovnu klimu i zapošljavanje?

HUSIĆ:  Termoelektrana će gradu i općini donijeti ono najvažnije, sigurnu budućnost novih generacija koja se ogleda u otvaranju novih radnih mjesta. Osigurat će i finansijsku stabilnost budžeta jer će dodatna tri miliona maraka godišnje osigurati nastavak izgradnje infrastrukture po mjesnim zajednica, a najveći infrastrukturni poduhvat koji planiramo realizirati iz tih sredstava je izgradnja nove toplovodne mreže kojom ćemo obuhvatiti cijelo gradsko područje i ostaviti mogućnost priključenja mjesnih zajednica na toplovodnu mrežu. Sve se planira raditi po najsavremenijim ekološkim principima.

FAKTOR: U čemu je najveći razvojni potencijal općine?

HUSIĆ:  Upravo ovo o čemu sam govorio maloprije, Rudnik sa izgradnjom termoelektrane i cementare, te poslovna zona koja se oslanja na ove projekte, omogućit će izgradnju pratećih djelatnosti, privrednih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta. To su najveći potencijali općine i tome ćemo u narednom periodu posvetiti još više pažnje. Pored toga, biser turizma je i naš Zaštićeni pejzaž Konjuh i planina Konjuh kroz koju se protežu raznovrsni turistički potencijali.

FAKTOR: Šta će biti prioritet vašeg djelovanja ukoliko opet dobijete povjerenje građana?

HUSIĆ:  Ne sumnjam da ću dobiti povjerenje, a ono za što ću se posebno nastaviti zalagati u narednom periodu jesu aktivnosti i podrške najznačajnijim projektima, te stvaranje još boljeg okvira za razvoj poduzetništva podsticajem svim zainteresiranim investitorima kojih svakim danom ima sve više. Nastavit ću ulagati u izgradnju i voditi brigu o zaštiti okoliša, nevladinom sektoru, kulturnim djelatnostima, stipendiranju učenika i studenata i osiguranju što povoljnijeg odrađivanja pripravničkog staža, poboljšanju u oblasti obrazovanja, javnom i privatnom sektoru, ravnomjernoj zastupljenosti svih bez obzira na prirodne i društvene razlike.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime