INTERVJU Edis Dervišagić, načelnik Gradačca: Vodosnabdijevanjem južnog djela rješavamo probleme 20.000 građana

0
62

Razgovarao: Admir MUSLIMOVIĆ

Gradačac – Općinsko rukovodstvo Gradačca, grada kojim dominira kula Husein kapetana Gradaščevića, poznatija kao Gradina, u proteklih nekoliko godina riješilo je dugogodišnje probleme.

Oko 20.000 Gradačačana uskoro će biti snabdjeveno pitkom vodom, realizacijom projekta “Vodosnabdijevanje južnog dijela  područja općine Gradačca”. Ovaj gradić prije dvije godine, u masovnim poplavama pretrpio je velike štete. Predviđen je oporavak koji će trajati 20 godina, a do sada je iz općinskog budžeta sanirano koliko je bilo moguće. O ovome, te mnogim drugim problemima i projektima, zaBportal.ba, govorio je načelnik općine, Edis Dervišagić.

BP Vodosnabdijevanje južnog dijela  područja općine Gradačac važan je projekat u ovom gradu. Šta to znači za građane?

Dervišagić: Projekat Vodosnabdijevanje južnog dijela  područja općine Gradačca je jedan od prioritetnih projekata koji rješava jedan od krucijalnih problema općine Gradačac. Realizacijom ovog projekta obezbijedit će se snabdijevanje pitkom vodom za novih 20 000 stanovnika, izvršiti rekonstrukcija postojeće gradske mreže, proširenje kanalizacione mreže i obnoviti glavno postrojenje za tretman otpadnih voda. Implementacija ovog projekta je počela i najznačajniji je infrastrukturni projekat na općini Gradačac u posljednje četiri decenije. Dosadašnje aktivnosti koje Općina Gradačac pokrenula su kupovina zemljišta, dobijene su građevinske dozvole, urađeni su istražni radovi i studije kao  i bušenje novog bunara na izvorištu Domažić gdje su analize pokazale da se radi o jednom od najkvalitetnijih izvora pitke vode na području TK. Cjelokupni projekt vodosnabdjevanja općine Gradačac iznosi oko 18 miliona KM. Provedba ovog projekta traje od ljeta 2015. godine a završetak se očekuje do kraja 2017. godine. Važno je istaći da ovaj projekat podržava EBRD ( Evropska banka za razvoj ) koja je odobrila kreditna sredstva u iznosu od 6 miliona €  sa kamatnom stopom od 1% i grejs periodom od 3 godine. Ova sredstva prate i grant sredstva od 3 miliona €.

BP Nedavno je potpisan Ugovor o početku radova na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za tretman otpadnih voda čime je zvanično otpočela realizacija projekta Vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac?

Dervišagić: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, koje već dugo nije u potpunosti funkcionalno, uskoro bi trebalo biti rekonstruirano i njegov kapacitet bi se povećao. Samim tim bih trebao biti poboljšan kvalitet prečišćenih otpadnih voda iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i povećan procenat građana ali i drugih fabrika i malih preduzeća koji će se moći koristiti uslugom odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda .

Općina Gradačac poduzela je niz aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji Postrojenja za tretman otpadnih voda, te od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko 1.000.000 €. Ali, Općina se, između ostalog, obavezala na direktno finansijsko ulaganje sredstava za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji prečistača procijenjeno na oko 1.000.000 KM. Uspješno je okončan i proces zatvaranja finansijske konstrukcije za građevinske radove te time ispunjeni uslovi za korištenje donacije Češke razvojne agencije vrijedne oko 1.000.000 €.

Trenutno se projekat realizira u skladu sa zadanim rokovima i predviđenom dinamikom i očekujemo da prečistač do kraja ove godine počne sa probnim radom.

BP Prirodne nepogode iz 2014. godine dosta su pogodile i općinu Gradačac. Kolike su procjene šteta?

Dervišagić: Poplave i klizišta iz 2014. godine  teško su pogodile gotovo sve dijelove naše općine. Prema procjenama područje Gradačca neće se oporaviti u narednih 20 godina od tih prirodnih katastrofa. Najviše je problem izražen na prostoru južnog dijela. Osim što su nekoliko porodica pretrpjele totalnu štetu većina klizišta na području Gradačca ugrožava poljoprivredna zemljišta, voćne zasade, pristupne puteve, saobraćajnice ali i pojedine poslovne subjekte.

BP Koliko toga je sanirano i šta sama općina može uraditi?

Dervišagić: Štete koje je općina Gradačac pretrpjela u posljednjim elementarnim nepogodama nemoguće je sanirati sredstvima iz općinskog budžeta, ona iznose 44 miliona maraka koliko iznose četiri godišnja budžeta ove općine. Spram sredstava su određeni prioriteti, a mnogi infrastrukturni projekti u tom periodu  su zaustavljeni. Imali smo ukupno 29 porodica koje su pretrpjele totalnu štetu i to je riješeno s izgradnjom 25 kuća koje je sufinansirao UNDP i Općina Gradačacu u iznosu od 840.000 KM. U Gradačcu osim izgradnje kuća sanirana su i klizišta, izgrađeni mostovi napravljeni nasipi, sanirani vodotoci u dužini od 14 km u iznosu od 350. 000 KM a sveukupni izdvojeni iznos za sanaciju i otklanjanje posljedica prirodnih nesreća na području općine Gradačac iznosi oko 4.000.000,00 KM.

Važno je da zajednički pokušamo obnoviti živote ljudi koji su najteže bili pogođeni prirodnim nepogodama ali i da stvorimo uslove za normalan život i u budućnosti spriječimo ovakve katastrofe koje su djelimično uzrokovane i ljudskom nepažnjom i nemarom prema životnoj okolini.

BP Kako ocjenjujete ekonomsku i privrednu situaciju na području Gradačca, šta je Općina učinila za privlačenje potencijalnih investitora?

Dervišagić: U jednom novinskom članku Gradačac su nazvali „ Privredna oaza na sjeveru…“ mislimo da takav epitet možemo opravdati jer općina Gradačac po izvozu drugi na TK i peti u FBiH. Broj zaposlenih na području Općine Gradačac je u zadnje četiri godine porastao za oko 1000 novih radnika. Broj registrovanih pravnih lica porastao je na 853 ( ili povećanje za 8% ).Izvoz u 2015. godini sa područja općine Gradačac dostigao je iznos od 150 milona €.U protekle tri godine u razvoj infrastrukture u Industrijskim zonama uloženo je oko 3 miliona KM što je bitno uticalo na navedene rezultate.

BP A infrastruktura na području općine Gradačac?

Dervišagić: Možemo reći da smo u proteklom periodu radili mnogo na izgradnji infrastrukture koja bi omogućila bolje uslove kako bi potencijalni investitori ulagali na području naše općini. Između ostalog možemo izdvojiti izgradnju kružnog toka na raskrsnici magistralne ceste  M14.1 Modriča-Gradačac i regionalne ceste R-462 Gradačac- B. Šamac čija je vrijednost 383.246,67 KM. Izgradnjom ovog kružnog toka saobraćaj na spoju dva veoma važna i frekventna saobraćajna pravca M 14.1 i R-462 je postao efikasniji i sigurniji za sve učesnike u saobraćaju. Također urađeno je oko 29 km lokalnih puteva na području općine Gradačac čija je ukupna vrijednost oko 6.000.000 KM. Važno je istaći da su urađena tri tzv. Prodora ( saobraćajnica ) u industrijskoj zoni II u vrijednosti oko 800.000 KM. Naše aktivnosti ne staju tu i već u narednih nekoliko dana počinje se sa izradom tzv. Paralele (spoj magistralnog puta M14 kod stadiona i regionalne ceste R462 kod Egara ) dužine 562 m a vrijednost radova je 400.000 KM.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime