Intervju – Bakir Izetbegović: Komšić želi biti neshvaćeni genije bh. politike

0
11

Bakir-Izetbegovic-faktor-stav13

Sarajevo – Nova koalicija mogla bi biti uspostavljena u oktobru, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za Faktor.ba. Očekuje i da će do kraja godine biti otvoreno 10.000 radnih mjesta, a kada je u pitanju odnos SBB i SDA, vjeruje da postoji “jedno sazrijevanje u smislu da obje strane žele prestanak unutarbošnjačkog konflikta i početak snažnog reformskog zamaha BiH”.

Faktor.ba: Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će u subotu biti održan sastanak rukovodstava SDA i HDZ na kojem će biti razgovarano o uspostavljanju nove parlamentarne većine. Istovremeno on je izjavio kako bi smatrao uspjehom ukoliko ta nova koalicija bude formirana do kraja godine. Da li i u SDA smatrate da se može toliko čekati?

Izetbegović: Vjerujem da ćemo novu parlamentarnu većinu imati ranije, vjerovatno u oktobru. U svakom slučaju, Novalićeva vlada je dokazala da je i u ovom kapacitetu u stanju rješavati probleme – i radničke, i penzionerske, i sve ostale koji iskrsavaju. Svi bitni parametri u Federaciji BiH pokazuju znakove oporavka i rasta, i BDP, i industrijska proizvodnja, i pokrivenost uvoza izvozom, i ulaganja u poljoprivredu, i broj turističkih posjeta i noćenja. Raste i broj zaposlenih, i vjerovatno će se do kraja godine, čak i u ovakvim okolnostima, ispuniti prva desetina mog obećanja o otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u slijedećih deset godina. Naravno, svemu treba dodatni impuls i ubrzanje, i zato nam je potrebna široka koalicija i konsenzus po pitanju reformi u BiH i Federaciji BiH.

SDA nikome ne popušta

Faktor.ba: Utisak je da između SDA i HDZ postoje određene razlike u načinu rješavanja sadašnje krize u vlasti. HDZ je za, kako to Čović tumači, stabilnu koaliciju sa uvođenjem SBB u vlast, a SDA za širu koaliciju koja uključuje i druge, manje stranke. Mogu li se ta dva koncepta približiti?

Izetbegović: Dragan Čović ima dobre odnose sa Fahrudinom Radončićem i sigurno mu je bliska ideja koalicije SDA-HDZ-SBB, ali Čović ulazak SBB ne postavlja kao uvjet, i nikad sa Radončićem nije razgovarao na temu stabilizacije prilika i eventualnog koaliranja, a da se o tome nije sa mnom konsultovao. SDA neće odustati od partnerstva sa Strankom za BiH i A-SDA, i u svaku buduću koaliciju vjerovatno ćemo ući kao takav blok. Slično onome što je učinio HDZ formirajući HNS. Rado bismo zadržali slično partnerstvo sa BPS, ali njihovi zahtjevi da se u roku od 15 dana riješe pitanja koja pravosudne institucije nisu uspjele riješiti 15 godina  naprosto su nerealni. SDA ne može raditi posao tužilaštva, možemo samo zajednički kroz rad komisija Parlamentarne skupštine BiH insistirati da se javnosti daju na uvid sva saznanja o atentatima i političkim ubistvima. Kada je u pitanju odnos SBB i SDA, mene i Radončića, vjerujem da postoji jedno sazrijevanje u smislu da obje strane žele prestanak unutarbošnjačkog konflikta i početak snažnog reformskog zamaha BiH.

Faktor.ba: Stalno se u javnosti mogu čuti optužbe da Vi i SDA previše popuštate Čoviću i njegovim zahtjevima. Da li je ta tvrdnja tačna?

Izetbegović: Tu tezu uporno ponavlja DF i Željko Komšić, ali ne daju nikakav uvjerljiv primjer za to. Očigledno su povrijeđeni uvođenjem uredbe od strane Federalne vlade kojom je njihov ministar Bajrović onemogućen da sam, bez konsultacija, u par dana imenuje petnaest direktora u javnim preduzećima. SDA nikom, i ni u čemu ne popušta, a neće popuštati ni hirovima DF. Uostalom, SDA je u Vijeću ministara imenovala premijera i dva ministra, HDZ tri ministra, a DF samo jednog, pa je jasno ko je popustio.

I dva entiteta su previše

Faktor.ba: Komšić tvrdi da je SDA Čoviću u posjed vratila sve ekonomsko-materijalne poluge onog što on smatra Herceg-Bosnom?

Izetbegović: Komšić očigledno cilja na dva teška hercegovačka gubitaša, Aluminij i Elektroprivredu HZHB. Dakle, problem je što je HDZ preuzeo odgovornost za rješavanje problema ova dva gubitaša. Nije problem i nije pitanje ko je od tih, kako Komšić reče ekonomsko-materijalnih poluga, napravio ekonomske bolesnike i doveo ih na rub propasti? Šta je trebalo učiniti – nastaviti sa imenovanjima koja provociraju HDZ, zadržati direktore koji će dovršiti slamanje ekonomskih poluga? I uz to nastaviti sa izborima članova Predsjedništva koja iritiraju skoro kompletan hrvatski korpus u BiH, formirati vlade bez HDZ kojem su hrvatski birači u BiH poklonili većinsko povjerenje? Ta politička logika očito niti želi, niti umije od HDZ i Hrvata napraviti partnere, pothranjuje i daje kamen u šake njihovom političkom i nacionalnom nezadovoljstvu, te otvara prostor za priču o neravnopravnosti naroda i zahtjeve za trećim entitetom.

Bakir-Izetbegovic-faktor-stav10

Faktor.ba: Komšić tvrdi da ćete usvojiti Dodik-Čović koordinacioni mehanizam?

Izetbegović: Usvojit ćemo mehanizam o kom se uspije postići dogovor u Vijeću ministara, a u Vijeću ministara nema Dodika, tamo ministar Šarović, veoma dobar ministar, koordinira interese RS. I Demokratska fronta je dala svoj prijedlog koordinacionog mehanizma. Jedini problem je što to rješenje ne prihvataju Srbi i Hrvati, a politika je umijeće mogućeg, a ne spisak lijepih želja i idealnih a neprovodivih rješenja. Sve što DF i Željko Komšić nude je otprilike takvo, idealno i nerealno, odnosno neprovodivo u našim okolnostima. Moj posljednji razgovor sa Komšićem je bio prije nekih mjesec dana, ponudio sam mu dogovor o pozicijama u agencijama na nivou Bosne i Hercegovine. Tražio je od mene, dakle ne od HDZ i Saveza za promjene, da mu SDA osigura pozicije koje nisu bošnjačke!? Slično je bilo i sa imenovanjima u Federaciji BiH, gdje se već dvije decenije ta imenovanja vrše po dogovoru koalicionih partnera. Ali DF je imao drugačiju ideju, koju, po njima, treba da sprovede SDA, a ne DF. Željko Komšić je prvi put u svojoj dugoj karijeri preuzeo punu odgovornost, i sada bježi od nje nudeći utopijska rješenja, na kojima je nažalost dobio veliki broj, prevashodno, bošnjačkih glasova. Ne znam šta mu je cilj, možda da bude upamćen kao neshvaćeni genije bh. politike.

Faktor.ba: Simptomatično je da se nakon određene pauze ponovo oglasio Hrvatski narodni sabor (HNS), aktuelizirajući priču o hrvatskom entitetu i preustroju FBiH. Smatrate li da je to, u suštini, zvaničan stav hrvatske politike u BiH i da li je to za Vas tema o kojoj u neko dogledno vrijeme uopće želite razgovarati?

Izetbegović: SDA je spremna razgovarati o racionalizaciji strukture Federacije BiH, ali nikada o stvaranju novih entiteta. I ova dva su nam previše. Ali previše je i deset kantona sa deset ustava, sa tri stotine skupštinskih poslanika i preko sto ministara. Eventualno spajanje nekih kantona, sa njihovim sadašnjim granicama i nadležnostima, dolazi u obzir, jer bi to racionalizovalo, smanjilo i pojeftinilo preglomaznu administraciju u Federaciji. Izjave Bože Ljubića o nekakvom virtualnom «hrvatskom entitetu» nažalost samo umanjuju šansu da se i ova logična pojednostavljenja postignu.

Savez za promjene je naš izbor

Faktor.ba: Da li predstojeće promjene u vlasti uključuju u prekompoziciju na nivou države? Konkretno, je li moguće da u određenoj fazi pored DF-a u pitanje bude doveden i status Saveza za promjene, odnosno bloka političkih stranaka iz RS i njihova zamjena predstavnicima SNSD-a?

Izetbegović: Ne, Savez za promjene je naš izbor za ovaj mandat, a ako se dobri odnosi nastave i poboljšaju, i ako to donese boljitak državi i entitetima, i za duži period.

Bakir-Izetbegovic-faktor-stav5

Faktor.ba: Sa kim je konkretno SDA spremna sve razgovarati kada je u pitanju nova koalicija. Je li to i SBB i da li ste Vi lično imali ikakav direktni razgovor sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem tim povodom?

Izetbegović: Spremni smo razgovarati sa svakim ko želi prestanak političkih konflikata, stabilizaciju prilika, podržava reformske procese i euroatlantski put BiH. Sa Radončićem nisam razgovarao, razmijenili smo par javnih poruka na ovim linijama.

Faktor.ba: Nije li paradoks da se evo u drugom izbornom ciklusu sva odgovornost za vlast fakturiše pobjedničkim strankama iz tzv. bošnjačkog bloka i da se isključivo njima prepušta obaveza traženja koalicionih partnera?

Izetbegović: Ne smatram to paradoksom, i Vijeće ministara i Vlada FBiH su sastavljeni od etničkih komponenti, među njima je i bošnjačka, i stranke koje podržavaju Bošnjaci imaju pravo i obavezu da tu komponentu popune. Problem na bošnjačkoj strani je što su se naši rivaliteti pretvorili u animozitete, što se predizborna kampanja nastavlja u postizbornim podmetanjima i konfliktima. To moramo prevazići, rivalitet treba ishoditi konstruktivnim, a ne destruktivinim procesima i rezultatima.

Faktor.ba: Posljednjih dana aktuelizirano je i pitanje povratnika bošnjačke nacionalnosti u RS, odnosno njihovog prava na obrazovanje i prava da jezik kojim govore nazivaju bosanskim. Šta SDA namjerava učiniti u zaštiti prava povratnika?

Izetbegović: Iskoristit ćemo sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, svu strukturu kojom raspolažemo. Imamo ministre u Vijeću ministara, ministre u Vladi Federacije, imamo budžete, mogućnost apelacija Ustavnom sudu, žalbi redovnim sudovima, obraćanja OHR-u, OSCE-u itd.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime