INTERVJU – Asim Aljić, načelnik Živinica: U posljednjih 15 godina prvi put budžet u suficitu

0
99

asim_aljic

Živinice – Vratili smo tri miliona i 80.000 maraka duga, a suficit iznosi više od 400.000 maraka. Potrošili smo manje nego što smo zaradili

Ovaj načelnik je ozbiljno shvatio posao za koji su ga građani izabrali. Nije tolerisao nerad, pa je prije nekoliko mjeseci zaključao zgradu Općine, kako bi evidentirao zaposlenike koji kasne na posao. Vijest o potezu načelnika je odjeknula regionom.

Na području ove općine tokom dosadašnjeg njegovog mandata, realizovani su veliki projekti, poput najveće plantaže borovnice, a započeta je i toplifikacija Živinica. Budžet ove općine je, Aljićevim domaćinskim odnosom, prvi put u posljednjih 15 godina u značajnom suficitu. Tokom 2016. godine, najavljuje Aljić u razgovoru za Faktor, bit će realizovani mnogi projekti.

FAKTOR: Gospodine Aljiću, nedavno su potpisani ugovori o saradnji za izvođenje stručne prakse za učenike Mješovite srednje škole Živinice. Ugovore su s direktorom MSŠ potpisali predstavnici firmi koje se bave proizvodnjom namještaja Kristal, Jeesa, Minalli, Benf, Hrastik, Iverex i Dezen. Šta će donijeti ovaj projekat, koji ste pokrenuli uz pomoć USAID-a?

 ALJIĆ: Vidite, u proteklim godinama, iz Fabrike namještaja Konjuh, nekadašnjeg giganta, nastalo je desetak preduzeća koje sa bave proizvodnjom namještaja. To su firme koje imaju jednu dobru perspektivu po onome što sam ja vidio. Od ukupne proizvodnje oni u prosjeku 40 posto izvoze. Naravno da ćemo mi taj dio podržavati, jer je to jedna od bitnijih grana privrede kada je u pitanju općina Živinice. Ove firme dobro posluju i postoji interes za upošljavanje novih radnika. Mi smo u saradnji sa Mješovitom srednjom školom i anketiranjem sa tim ljudima i kontaktiranjem došli do informacija da njima treba te radne snage. To je rezultat potpisivanja ugovora za obavljanje praktične nastave, a velika je vjerovatnoća da ta djeca i ostanu tu da rade, kada završe praksu. Oni su nam obećali da će im ponuditi posao nakon prakse, i tu vidimo jednu šansu za povećanje broja zaposlenih na području naše općine.

FAKTOR: Šta je sa drugim projektima koji se realizuju? Nedavno ste govorili o velikom projektu toplifikacije Živinica koji je u toku.

ALJIĆ: Toplifikacija je u punom jeku, građani to vide svakodnevno. Firma koja je dobila posao, već uveliko radi. Ono što imamo u narednom periodu kao jedan značajan projekat jeste regulisanje raskrsnice kod Prve osnovne škole u saradnji sa Kantonalnom direkcijom cesta. Projekat je vrijedan oko 350.000 maraka. I u saradnji sa Direkcijom cesta Federacije u toku ove godine riješit ćemo problem raskrsnice Križaljka. Projekat je urađen i u toku ove godine ta raskrsnica će biti urađena. Tu je i niz drugih projekata po mjesnim zajednicama, ali ovo su ključni za grad. Tu je i  uređenje Bulevara, uređenje raskrsnice prema Aerodromu na Dubravama.

FAKTOR: Firma ”Elisa Berry” je nedavno dobila vlasništvo nad zemljištem površine 20 duluma, gdje će graditi skladište za ambalažu i dalju distribuciju borovnica koje su zasađene na području Živinica. Šta očekujete od ovog projekta?

ALJIĆ: Vlasnik je kupio zemljište od 20 duluma u industrijskoj zoni i očekujem da krene sa radovima. On će tu raditi hladnjače gdje će vršiti otkup tih borovnica, jagoda i povrća. To će plasirati na inostrano tržište. Prošle godine je zasadio 350 duluma borovnice sa najsavremenijom opremom za navodnjavanje. On će zaposliti 30 radnika, a iduće godine, kada očekuje prve plodove borovnice, kada bude berba, sezonski će mu trebati oko 500 ljudi, da obavi berbu.

FAKTOR: Uskoro će se na sjednici Općinskog vijeća Živinice naći i izvještaj o Vašem radu, ali i izvještaj o izvršenju budžeta u protekloj godini. Jeste li zadovoljni?

ALJIĆ: Prvi put imamo sufucit. Vratili smo tri miliona i 80.000 maraka duga, a suficit iznosi više od 400.000 maraka. Potrošili smo manje nego što smo zaradili. Dakle, ovo je prvi put da u posljednjih 15 godina imamo suficit u budžetu, i naravno da smo zadovoljni.

FAKTOR: Kako ste to uspjeli, načelniče?

ALJIĆ: Dobrim planiranjem budžeta. Uspjeli smo sve one prihode koje smo planirali da budu na visokom nivo. Nismo se zaduživali. Lako je se zadužiti i uraditi. Mi smo potrošili onoliko koliko smo zaradili. Uz ovaj dug koji smo vratili od tri miliona i 80.000 KM, prvobitno smo planirali 2 miliona i 600.000 KM. Da nemamo tog deficita, mi bi bili među prvih pet općina u Federaciji BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime