Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovo apeluje na rješavanje problema napuštenih životinja

0
5

Zenica – U mjesecu aprilu, za područje ZE-DO kantona, na osnovu analiza Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, zdravstveno neispravnih uzoraka namirnica na mikrobiološku analizu je bilo 5,3%, što predstavlja pogoršanje stanje mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prošli mjesec; zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda je bilo 0,7% (Zavidovići i Visoko) što je blago poboljšanje stanja mikrobiološke ispravnosti vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec; dok je iz ostalih vodnih objekata bilo 41,2% mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće, što predstavlja pogoršanje stanja mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata, u odnosu na prošli mjesec, sa trendom značajnog variranja mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološkoj situaciji. Bilo je 1,1% pozitivnih briseva iz područja higijene, što je znak poboljšanja sanitacije i higijene usluživanja u objektima.

Neispravnih uzoraka namirnica na standardnu fiziko-hemijsku analizu nije bilo, što predstavlja isto stanje mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prošli mjesec, ali je i dalje prisutan zadovoljavajući trend održavanja standardne zdravstvene ispravnosti namirnica sa ovoga aspekta.

Neispravnih uzoraka vode za piće na fizikohemijsku analizu je bilo 1,1% (Breza, Žepče), što predstavlja blago pogoršanje stanja hemijskog kvaliteta vode u gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec, dok je neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata bilo 20%, što predstavlja pogoršanje stanje u odnosu na prošli mjesec, ali i stanje održavanja visokog procenta neispravnih uzoraka i nezadovoljavajućeg hemijskog kvaliteta vode u ovim objektima, sa prisutnim trendom promjenjivog hemijskog kvaliteta vode za piće iz lokalnih vodnih objekata, shodno stepenu zagađenosti okoliša na slivnim područjima, sanitarno-tehničkom stanju vodnih objekata, meteorološkim uslovima i nedovoljnoj kontroli kvaliteta vode za piće, sa preporukom za urgentno uvezivanje ovog nadzora u sistem.

U ovom mjesecu su dostavljeni uzorci namirnica na mikrobiološku analizu iz svih općina. Nedopustivo mali broj uzoraka dostavljen je iz: Breze, Vareša, Olova, Usore i Doboj-juga. Izrazito mali broj uzoraka vode iz gradskih vodovoda na mikrobiološku analizu je dostavljen iz svih općina osim Zenice (vlastiti laboratorij VIK-a). U ovom mjesecu nisu dostavljeni uzorci vode iz ostalih vodnih objekata na mikrobiološku analizu iz Olova i Doboj-Juga, a relativno mali broj uzoraka je dostavljen iz: Zenice, Kaknja, Maglaja i Usore. J.P.VIK Zenica je dostavio mjesečni izvještaj o broju uzetih uzoraka i rezultatima analiza u internoj kontroli mikrobiološkog i hemijskog kvaliteta vode za piće za april.

U aprilu mjesecu 2016. godine zabilježena je dnevna prosječna koncentracija SO2 iznad 125 µg/m3 zraka: na mjernom mjestu „Institut“ 18 dana, na mjernom mjestu „Tetovo“ 12 dana, na mjernom mjestu „Crkvice“ 6 dana, dok na mjernom mjestu „Institut“ 0 dana (Dozvoljena prekoračenja su 3 dana u godini!). Dnevne koncentracije lebdećih čestica nisu prelazile 250 µg/m3 na mjernom mjestu „Institut“, dok su na mjernom mjestu „Tetovo“ prelazile 1 dan. Nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 µg/m3 bude prekoračena u toku kalendarske godine. U aprilu 2016. godine zabilježeno je smanjenje prosječnih dnevnih koncentracija SO2, na mjernoj stanici „Institut“ za 49,2%, a povećanje na mjernoj stanici „Tetovo“ za 14,4%, kap i na mjernoj stanici „Crkvice“ za 3,8%, u odnosu na mart 2016. godine.

Zabilježeno je smanjenje maksimalnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernoj stanici: „Institut“ za 47,7%, na mjernoj stanici „Crkvice“ za 8,7%, a porast na mjernoj stanici „Tetovo“ za 3,4% u odnosu na mart 2016 godine. Izmjerene su smanjene vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici: „Institut“ za 19%, a povećanje na mjernoj stanici „Tetovo“ za 4,1% u odnosu na mart 2016. godine. Izmjereno je smanjenje maksimalnih vrijednosti lebdećih čestica na mjernoj stanici „Institut“ za 37,2% a na mjernoj stanici „Tetovo“ za 26,2%, u odnosu na mart 2016.godine. Uočava se trend smanjenja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernom mjestu „Crkvice“, a povećanja na mjernim mjestima„Tetovo“ i „Institut“, kao i trend smanjenja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na mjernom mjestu „Institut“ a povećanja na mjernom mjestu „Tetovo“. Uočava se trend smanjenja maksimalnih vrijednosti koncentracija SO2 na mjernom mjestu „Institut“ i „Crkvice“ a povećanja na mjernom mjestu „Tetovo“, kao i trend smanjenja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu „ Institut“ i „ Tetovo“ u odnosu na prošli mjesec.

Obzirom na vremenski period sa povećanim količinama padavina, apelujemo da se saniraju i drže pod kontrolom sve rizične ekološke tačke u gradskim, prigradskim i seoskim naseljima, te izdvojenim civilnim i vojnim objektima, naročito da se redovno vrši sanacija, dezinfekcija i dezinskecija nakupina smeća, opasnog medicinskog otpada, nakupina klaoničkih otpadaka, nekontrolisanih izljeva fekalnih i drugih otpadnih voda, itd. Treba redovno kontrolisati sisteme dezinfekcije vode i nivo rezidualnog hlora na krajnjim tačkama vodovodne mreže i u bazenima za kupanje, držeći ga na nivou 0,3 do 0,5 mg/L vode..

Zbog realne opasnosti od ozljeda, naročito djece, i prenosa smrtonosnog bjesnila, apelujemo na što hitnije poduzimanje adekvatnih veterinarskih i administrativnih mjera, u cilju higijenski i etički prihvatljivog uklanjanja napuštenih životinja, pasa i mačaka lutalica, sa javnih površina, preferirajući otvaranje azila za smještaj i udomljavanje napuštenih životinja, u duhu humanosti i civilizacijskih dostignuća.

(zenit.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime