Institut za istraživanje genocida Kanada: Haški tribunal izgubio bitku za istinu i pravdu

0
0

news-2012-January-kanada_264052675Kanada – Institut za istraživanje genocida, Kanada saopćio je da u potpunosti podržava stav Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerziteta u Sarajevu u vezi sa organizacijom Konferencije o obilježavanju dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Naime, direktor spomenutog instituta za istraživanje zločine Smail Čekić je u saopćenju povodom ove konferencije pitao organizatore zašto zaobilazite i ignorišu Univerzitet u Sarajevu, čiji je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, organizaciona jedinica koja više od dvije decenije naučno-teorijski i naučno empirijski istražuje genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, iz koje oblasti je ostvario naučne rezultate od historijskog značaja.

IGK ističe da zaobilaženje najrelevantnije naučno istraživačke institucije u BiH, čije rezultate istraživanja upravo koristi Haški tribunal je veliki udarac istini o agresiji na BiH i genocidu nad njenim građanima.

-Haški tribunal je izgubio bitku za istinu i pravdu, bitku protiv nekažnjivosti i tako je ostavio mogućnost novih ljudskih i civilizacijskih tragedija u obliku novih agresija i genocida. Rad MKTJ ozbiljno je doveden u pitanje, prije svega ponašanjem predsjednika Teodora Merona – smatraju u IGK-u.

Naglašavaju da se dešavaju presude protivne međunarodnom pravu te pitaju “zar nije ponižavanje žrtava što su zločinci osuđeni na drastično male kazne i zar se još prijevremeno moraju puštati na slobodu da bi nastavili širiti politiku agresije i genocida”.

IGK potcrtava da Meron mora znati da žrtve imaju pravo na kompenzaciju, reparaciju, istinu, pravdu te mu poručuju kako je sramno da u svom govoru ispred masovne grobnice Tomašica, koju je nazvao hororom, nije spomenuo riječ genocid, iako ta masovna grobnica veličinom zla potvrđuje sve elemente Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida, kao što je između ostalog postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

U ime preživjelih žrtava i svijedoka agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, IGK ocjenjuje da Haški tribunal zapostavlja žrtve i svijedoke, sve više zapostavlja pravičnost i pravedno suđenje te istinu i pravdu.

– Još jednom od MKTJ tražimo procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca, utvrđivanje istine o agresiji i genocidu te zadovoljenju pravde za žrtve agresije i genocida, uključujići i materijalnu nadoknadu za preživljene strahote – zaključuje IGK između ostalog u saopćenju.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime