Institut Yunus Emre: Turski jezik od sada i u školama tuzlanskog kantona i Srebrenice

0
6

312fcc1e78c918ebce4ece304dc9192c_XLTuzla, Srebrenica – Protokoli predviđaju uvođenje turskog jezika kao stranog jezika u Tuzlanskom kantonu, te jačanje saradnje sa Općinom Srebrenica

– Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu je danas potpisao protokol o saradnji sa Općinom Srebrenica i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK), javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija potpisivanja protokola počela je uz odavanje počasti poginulim rudarima u zeničkoj jami Raspotočje.

U okviru protokola sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, predviđeno je uvođenje turskog jezika kao stranog jezika u školama. Počevši od školske 2014./2015. godine, turski jezik je uveden kao drugi strani jezik u dvije osnovne škole Tuzlanskog kantona.

Prisutnima se obratio ministar obrazovanja nauke kulture i sporta TK Mirsad Kunić, koji je podsjetio na tešku financijsku situaciju, kako u Tuzlanskom, tako i u ostalim kantonima u BiH, posebno nakon prirodnih nesreća koje su zadesile ovo područje.

“Tuzlanski kanton proživljava teške trenutke nakon nesreća koje smo imali. Ali u svim tim problemima, imamo priliku da svjedočimo i učestvujemo svečanostima koje su lijepe i koje nas obraduju, kao što je ova. Čast mi je i zadovoljstvo prisustvovati ovom potpisivanju protokola”, rekao je Kunić.

Predsjednik Insituta Yunus Emre Hayati Develi je rekao da Institut gaji posebne osjećaje prema uredu u Sarajevu, jer je to prvi ured u inostranstvu, a ujedno je i ured sa kojim imaju najviše rodbinskih i prijateljskih veza.

Institut posredstvom kulturno-umjetničkih veza i odnosa među narodima raznih zemalja, stvara mostove koji svakodnevno jačaju, istakao je Develi, dodavši da je poznavanje jezika najlakši način da se upoznaju dvije osobe iz različitih kultura.

“Poznato nam je da je budućnost u zemljama koje su multijezične i multikulturne. Turski je svakako jedan od tih jezika, što je pokazalo i istraživanje British Councila, u kojem su se istraživali jezici koji će biti najpotrebniji Ujedinjenom Kraljevstvu u svim segmentima. Prema ovom istraživanju, turski jezik se našao među prvih deset jezika”, rekao je Develi.

On je istakao važnost uvođenja turskog jezika u osnovne i srednje škole, kazavši da nekoliko hiljada učenika u BiH uči turski jezik, a taj broj će rasti u narednim godinama.

Turski jezik kao drugi strani jezik u osnovnim školama, turski jezik kao drugi strani jezik od prvog razreda u srednjim školama, turski jezik kao treći strani jezik od trećeg razreda u jezičkim gimnazijama prisutan je u šest kantona u Federacije BiH: Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom te sada i u Tuzlanskom kantonu. Udžbenike, školski pribor kao i ostali nastavni materijal neophodan za izvođenje nastave,  svake školske godine obezbjeđuje Institut Yunus Emre – Turski kulturni centar Sarajevo.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je podsjetio na problematiku uvođenja nacionalne grupe predmeta u Republici Srpskoj.

“Drago mi je zbog ove saradnje, jer živimo u periodu velikih turbulencija, posebno u oblasti kulture. Mi vodimo bitku u RS-u da identificiramo sebe svojim jezikom. Djeca u školama nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ne samo na području Podrinja, nego širom RS-a. Ovim postupkom, Turska, koja u svakom smislu daje podršku BiH, svakako će nam mnogo pomoći i olakšati život Bošnjaka u RS-u, gdje je Bošnjak tri put teže biti nego u Sarajevu ili Tuzli”, izjavio je Duraković.

Predstavnica turske ambasade u Sarajevu Yasemin Eralp također je izrazila zadovoljstvo zbog potpisavanja protokola, dodavši kako Institut Yunus Emre nastavlja sa svojim aktivnostima širom svijeta. Ističući kako je ovaj Institut zaslužan za predstavljanje turske kulture, historije i umjetnosti, Eralp je kazala da je najvažnije postignuće Instituta Yunus Emre u BiH ipak, uvođenje turskog jezika kao stranog jezika u školama.

“U ime ambasade Republike Turske želim naglasiti da ćemo uvijek podržavati aktivnosti Insituta Yunus Emre”, poručila je ona.

Nakon obraćanja, potpisani su protokoli o saradnji, a predstavnici Yunus Emrea uručili su poklone tuzlanskom ministru i načelniku općine Srebrenica.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime