Inspekcija u Sarajevu imala pune ruke posla, u jednom objektu zatečeno blizu 500 osoba

0
381

Foto: KUIP

U petak i subotu nastavljeni su timski inspekcijski nadzori kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspketora nad radom ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo, a kojima su asistenciju pružali pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS.

Zbog grubog kršenja higijensko-epidemioloških mjera privremena zabrana rada na period od 48 sati izrečena je ugostiteljskim objektima Tropisc i Taverna, dok je ugostiteljskom objektu Sloga privremena zabrana rada izrečena na period od osam dana.

U tom objektu u momentu nadzora protekle noći zatečeno je oko 500 posjetilaca i bez poštivanja ostalih higijensko-epidemioloških mjera, uz napomenu da je prošlog mjeseca objekat zatvoren na 48 sati, također radi nedozvoljenog broja posjetilaca kojih je tada bilo više od 300.

Iz Cinemas Sloga su se oglasili na Facebooku poručivši: “Poštovani gosti, nećemo raditi narednih sedam dana zbog odluke inspekcije u ‘Državi Sarajevo’. Noćni život možete nastaviti u bilo kojem drugom gradu jer tamo nema epidemije, nego samo kod nas. Nastavljamo 13. decembra”, naveli su.

Foto: KUIP
Foto: KUIP

Direktor KUIP-a Fahir Halilović za Klix.ba je kazao da su kantonalni inspektori više puta, ne samo prema ovom, nego i drugim objektima koji priređuju slične sadržaje, djelovali prije svega preventivnim i korektivnim mjerama, dakle upoznavali ih sa obavezama koje proizilaze iz federalnih i kantonalnih naredbi kriznih štabova ministarstava zdravstva, koje su donijete u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i o propisanim sankcijama, ukazujući na štetne posljedice, njihova prava i obaveze, te davali savjete i informacije kako primijeniti i ispoštovati propisane mjere i preporuke.

“Takoder i prema ovim subjektima djelovali smo korektivnim mjerama, što je predstavljalo svojevrsnu opomenu da prilagode svoje poslovanje proposanim mjerama i epidemiološkoj situaciji”, rečeno je iz kantonalne inspekcije. Međutim, očigledno je ignorisana volja KUIP-a da se gradi povjerenje i legitimitet kao ključna dimenzija konkurentnosti isporučene javne vrijednosti na kojoj permanentno insistiraju, uz stalna ponavljanja i pozive pravnim i fizičkim licima koje obavljaju registriranu djelatnost da strogo poštuju propisane mjere kako bi se izbjeglo potpuno pogoršavanje epidemioloske situacije u KS, na čemu smo aktivno i intenzivno angažovani već 21 mjesec”, rekao je Halilović.

Foto: KUIP
Foto: KUIP

Iz inspekcije dodaju da su zbog utvrđenih nepravilnosti tokom proteklog vikenda, osim tri mjere privremene zabrane rada, inspektori djelovali i izdavanjem šest prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 14 000 KM, od čega su dva prekršajna naloga izrečena radi nepoštivanja propisa iz nadležnosti tržišno-turističke inspekcije, a četiri radi nepoštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

Zbog potencijalne opasnosti od širenja epidemije covid-19 pojačani inspekcijski nadzori će biti nastavljeni i u predstojećem periodu, posebno u ugostiteljskim objektima, a shodno Zaključku Vlade KS od augusta ove godine.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime